Matroos Binnenvaart

Waar werk je?

Als matroos binnenvaart werk je bij een binnenvaartonderneming en werk je samen met bemanningsleden aan boord van een binnenvaartschip, dat gevaren wordt door een schipper of kapitein. Tijdens diensttijd werk en verblijf je als Matroos Binnenvaart aan boord van het schip.

Wat doe je?

De binnenvaartondernemingen en de schepen kunnen verschillen in type; dit kan van invloed zijn op jouw takenpakket. Met de schepen waarop je werkzaam bent worden goederen en personen vervoerd over binnenwateren tussen verschillende laad- en losplaatsen in Europa. Daarbij kan er een onderscheid gemaakt worden tussen bulkvaart, container- en vrachtvaart, tankvaart, rorovaart, passagiersvaart en duw- en sleepvaart. Je werkt samen met andere bemanningsleden en ondersteunt bij technische, operationele en nautische werkzaamheden. Dit zijn onder meer koppelen, meren en ankeren, maar ook laden en lossen. Je hebt ook een aantal huishoudelijke taken zoals het verzorgen van maaltijden en het schoon en netjes houden van het schip.

Wat moet je kunnen?

Als matroos binnenvaart werk je veel samen met je collega’s en ben je verantwoordelijk voor verschillende taken. Je hebt een zelfstandige functie, waarbij je signaleert en waarschuwt in gevallen van twijfel, bij gevaar van schade en in onverwachte en plotseling wijzigende omstandigheden. Je streeft een goede kwaliteit van het werk na en werkt volgens de voorschriften op het gebied van veiligheid, gezondheid en milieu. Als matroos binnenvaart moet je beslissen wanneer je een taak zelfstandig kan uitvoeren en wanneer je nog begeleiding of toezicht nodig heeft van je leidinggevende.

Spreken de werkzaamheden van Matroos Binnenvaart je aan? Dan is dit beroep zeker iets voor jou!