Scheeps- en Jachtbouwkundige

Waar werk je?

Als scheeps- en jachtbouwkundige werk je op een werf in de scheeps- of jachtbouw. Je werkt mee aan de bouw of reparatie van het schip en werkt met name op de werkvloer of in de tekenkamer.

Wat doe je?

De bouw of reparatie van een schip doorloopt verschillende fasen. Als scheeps- en jachtbouwkundige ben je bij al deze fasen betrokken. Jij stuurt als operationele werkzaamheden aan of werkt mee aan de uitvoering ervan. Je assisteert bij de (project)organisatie van de (nieuw)bouw en/of reparatie van een schip, van het begin tot het einde van een project. De diverse werven hebben hun productieproces op eigen wijze georganiseerd. Dat betekent dat de taken en verantwoordelijkheden verschillend afgebakend worden. Zo zal je bij de wat kleinere werven en de jachtbouw eerder een bredere verantwoordelijkheid kennen (c.q. multifunctioneel zijn) en bij de grotere werven eerder een meer specialistische of ondersteunende functie bekleden. Daarnaast word jij betrokken bij werkzaamheden op het gebied van de verschillende fasen zoals; acquisitie, opstellen offerte/ begroting/ planning/ basisontwerp, opstellen contract, werkvoorbereiding/engineering, uitvoering/inkoop/productie, oplevering en nazorg (nacalculatie/garantie).

Wat moet je kunnen?

Als scheeps- en jachtbouwkundige geef je onder supervisie leiding aan (delen van) het bouwproces en aan bepaalde operationele afdelingen. Je hebt een professionele en klantgerichte houding en werkt op onregelmatige tijden en bent flexibel inzetbaar. Je toont in voorkomende gevallen initiatieven en kan improviseren en beschikt over voldoende communicatieve vaardigheden; zowel mondeling als schriftelijk.

Spreken de werkzaamheden van Scheeps- en Jachtbouwkundige je aan? Dan is dit beroep zeker iets voor jou!