Stuurman alle schepen

Waar werk je?

Als stuurman alle schepen werk je op allerlei zeeschepen. Dat doe je nationaal en internationaal in bijvoorbeeld de tankvaart, containervaart, zeesleepvaart of droge bulkvaart.

Wat doe je?

Je werkt in een team met scheepsofficieren, waarbij je ook veel zelfstandig werkt. Het navigeren en beladen van het schip zijn jouw belangrijkste taken. Jij bent een ware specialist, eentje die raad weet met de apparatuur aan boord en ook nog eens leiding geeft aan andere officieren en bemanningsleden. Je voert de maritieme communicatie binnen het schip en neemt het voortouw in geval van calamiteiten. Ook houd je je bezig met de cargo (lading), en draag je bij aan de zeewaardigheid van het schip.

Wat moet je kunnen?

Jouw kwaliteiten op het gebied van leidinggeven en samenwerken zijn uitstekend. Dat mag ook wel, aangezien je op een ´kleine´ ruimte samen werkt én woont. Daarbij draai je onregelmatige diensten en ben je lang van huis. Maar natuurlijk vind jij dat helemaal niet erg, want scheepvaart, techniek en alles wat daarbij komt kijken is je passie.

Je bent praktisch ingesteld, maar kunt ook je verantwoordelijkheid nemen –ook wanneer er iets misgaat. In die situaties moet je probleemoplossend te werk gaan en initiatief tonen. Als stuurman sta je in contact met andere opvarenden en externe partijen. Je moet met deze mensen goed kunnen communiceren, waarbij Engels de voertaal is.

Tot slot moet je altijd oog hebben voor de veiligheid van jezelf, het schip en de andere bemanningsleden, waarbij je natuurlijk over echte zeebenen moet beschikken!

Spreken de werkzaamheden van Stuurman alle schepen je aan? Dan is dit beroep zeker iets voor jou!