Stuurman Waterbouw

Waar werk je?

Als stuurman waterbouw werk je bij een aannemersbedrijf in de waterbouw. Deze bedrijven zijn gericht op het uitvoeren van baggerwerken, zowel op binnenwateren als buitengaats en/of op het uitvoeren van kust- en oeverwerken, in zeehavens of langs rivieren en kanalen. Daarbij wordt gebruik gemaakt van een variŽteit van voornamelijk drijvende werktuigen, zoals sleephopperzuigers, cutterzuigers, baggermolens, stationaire zuigers, (drijvende)kranen, sleep- en duwboten, beunschepen en (drijvende)bakken.

Wat doe je?

Tijdens het baggeren bevind jij je meestal op de brug of in de machinekamer. Voor controles en reparatie werk je aan dek. In je werk als stuurman waterbouw speelt de computer een grote rol. De baggerinstallatie wordt bediend van achter een lessenaar op de brug met daarop bedieningshendels en beeldschermen. Je werkt met plaatsbepalingsystemen, geavanceerde systemen en computers die iedere manoeuvre van het werktuig registreren. Er kan gebaggerd worden met zelfvarend en stationair materieel.

Je voert je werkzaamheden zowel boven als onderdeks uit. Als stuurman waterbouw verricht jij je werkzaamheden op een sleephopperzuiger. Jouw voornaamste opdracht is het veilig navigeren en optimaal baggeren. De beroepscontext van de stuurman waterbouw is tweeledig. Je hebt de stuurmanstaken zoals die zich in het maritieme werkgebied voordoen en daarnaast heb je ook de verantwoordelijkheid over het baggeren.

Wat moet je kunnen?

Je beschikt als stuurman waterbouw over verantwoordelijkheidsgevoel. Je streeft een goede kwaliteit van het eigen werk na en werkt zelfstandig volgens voorschriften op het gebied van veiligheid, gezondheid en milieu. Baggeren gebeurt vaak in het buitenland. In het buitenland willen werken en dus ook langere tijd van huis zijn, is een essentiŽle voorwaarde. Ook moet je bereid zijn om in een ploegensysteem te werken. Je moet in deze functie goed kunnen samenwerken en een instelling hebben die gericht is op samenwerking.

Spreken de werkzaamheden van Stuurman Waterbouw je aan? Dan is dit beroep zeker iets voor jou!