Maritiem Officier alle schepen

Waar werk je?

Als maritiem officier alle schepen, afgekort als Marof, werk je op allerlei zeeschepen als allround manager. Dat doe je zowel nationaal en internationaal in bijvoorbeeld de tankvaart, containervaart, zeesleepvaart of droge bulkvaart.

Wat doe je?

De maritiem officier houdt zich bezig met allerhande technische taken op een schip. Je zou jezelf als maritiem officier kunnen beschouwen als de rechterhand van de kapitein van het schip.
Je taken zijn de besturing van het schip, het controleren van de gang van zaken in de machinekamer en het toezicht houden bij het laden en lossen.

Als je tijdens het varen op de brug staat, ben je verantwoordelijk voor het varen van de juiste koers. Je let goed op het andere scheepvaartverkeer en past de snelheid zonodig aan. In de besturingskamer van het schip kun je, via geavanceerde klokken en monitoren, nauwgezet de machinekamer in de gaten houden. Aan de wal bestaan je werkzaamheden voornamelijk uit het toezicht houden op het laden en lossen van de lading. Jij geeft als maritiem officier leiding aan de wal- en laadploeg. Je houdt goed in de gaten of de lading niet beschadigd is.

Je werkt in een team met scheepsofficieren aan werkzaamheden die variëren van het zorgen voor een goed personeelsbeleid en een veilige vaart tot technische werkzaamheden in de machinekamer en het controleren van de lading. Ook ben je verantwoordelijk voor navigatie en bediening en neem je het voortouw in geval van calamiteiten. Je bent dus een echte coördinator met een leidinggevende functie. Je wordt opgeleid voor een functie op de brug én in de machinekamer. Dit alles doe je vanuit de wettelijke beroepsvereisten.

Wat moet je kunnen?

Jouw kwaliteiten op het gebied van leidinggeven en samenwerken zijn uitstekend. Dat mag ook wel, aangezien je op een ´kleine´ ruimte samen werkt én woont. Daarbij draai je onregelmatige diensten en ben je lang van huis. Maar natuurlijk vind jij dat helemaal niet erg, want scheepvaart en alles wat daarbij komt kijken is je passie.

Je bent praktisch ingesteld, maar kunt ook je verantwoordelijkheid nemen –ook wanneer er iets misgaat. In die situaties moet je probleemoplossend te werk gaan en initiatief tonen. Als maritiem officier sta je in contact met andere opvarenden en externe partijen. Je moet met deze mensen goed kunnen communiceren. Tot slot moet je altijd oog hebben voor de veiligheid van jezelf, het schip en de andere bemanningsleden en natuurlijk over echte zeebenen beschikken!

Spreken de werkzaamheden van Maritiem Officier alle schepen je aan? Dan is dit beroep zeker iets voor jou!

Verwante beroepen

  • Scheepswerktuigkundige
  • Stuurman