Geluidstechnicus

Waar werk je?

Als geluidstechnicus werk je bij bedrijven die actief zijn in de AV-sector, oftwel de audiovisuele sector. Je kunt bij verschillende bedrijven aan de slag. Denk hierbij aan omroepen, producenten van audiovisuele en geïntegreerde media of facilitaire bedrijven. Daarnaast kun je ook werk vinden in de theaterbranche of de cd/dvd-industrie.

Wat doe je?

Spreken de termen ‘voice-over’, ‘mixen’ en ‘surround-sound’ jou aan? Dan is het beroep geluidstechnicus misschien wel iets voor jou! Jouw twee belangrijkste taken zijn het weergeven van geluid en het registreren hiervan. Hiervoor moet je rekening houden met het doel en de sfeer van het product dat je moet maken. Je maakt gebruik van verschillende geluidstechnieken en effecten, je mixt geluid en zorgt ervoor dat de kwaliteit goed is. Verder kun je geluidsapparatuur opstellen en bedienen. Soms moet je ook helpen met het opbouwen, installeren en afbreken van voorstellingen of evenementen. Dit is een beetje afhankelijk van het type productie waar je aan werkt.

Wat moet je kunnen?

In dit beroep krijg je vaak maar één kans om een opname goed te doen. Dit brengt het nodige stress met zich mee. Hier moet je dus goed tegen kunnen. Je moet soms ook dingen improviceren en ter plekke bedenken. Je moet ook flexibel zijn, omdat je te maken krijgt met sterk verschillende werktijden.

Spreken de werkzaamheden van Geluidstechnicus je aan? Dan is dit beroep zeker iets voor jou!