Voedingsoperator: Video

Video: Operator Voedingsindustrie

Als operator in de voedingsindustrie ben je werkzaam in één van de vele industriële bedrijven die er in de voedingsbranche zijn. Bijvoorbeeld bij productiebedrijven van dranken, levensmiddelen en snacks. Je houdt je daar voornamelijk bezig met het bereiden van voedingsmiddelen en het ontvangen en bewerken van beperkt houdbare grondstoffen. Je kan goed omgaan met machines en je hebt verstand van de voedselproducten waar jij mee werkt.

Als operator heb je een veelzijdige baan. Je houdt je namelijk bezig met verschillende aspecten van het productieproces. Jij bedient in veel gevallen je eigen machine en bent bezig met het produceren, verpakken en opslaan van voedingsmiddelen. Daarbij draag jij ook de verantwoordelijkheid voor de controle van dit proces. Bovendien heb jij als operator de taak om apparatuur te reinigen en te desinfecteren. Ook het gereedschap en je werkomgeving houd je netjes en schoon. Je werkzaamheden verricht je onder leiding van een afdelingschef. Hij of zij geeft aan welke activiteiten jij moet uitvoeren. De activiteiten voer je dan zelfstandig uit. Je brengt wel verslag uit aan jouw leidinggevende, over welke handelingen je hebt verricht en hoe je dit hebt gedaan.

Hygiëne is een belangrijk aspect van het werk als operator. Je werkt de hele dag met verse voedselproducten. Er zijn dan ook strikte regels met betrekking tot de voedselveiligheid. Het is voor jou van belang dat je deze regels kent en ze ook in je werk toepast. Er moet daarom ook voortdurend aandacht zijn voor de voedselveiligheid.

Daarnaast moet je een behoorlijk verantwoordelijkheidsgevoel hebben. Het controleren van de machines behoort namelijk tot jouw taken. Wanneer er een kleine storing ontstaat, los jij die op. Zijn er grotere storingen dan bespreek je dat met je leidinggevende en met de technische dienst. Gezamenlijk wordt dan besloten hoe en wanneer de storing wordt verholpen. Het bewaken van de machines is dus een belangrijk aspect van jouw werk als operator. Het is voor het bedrijf van groot belang dat jij jouw taken zorgvuldig uitvoert. Je werkt voornamelijk alleen. Maar je bent wel een onderdeel van een team dat verantwoordelijk is voor de productie van een bepaald product. Er wordt dan van jou verwacht dat je een echte teamplayer bent.

Ben jij kwaliteitsbewust, werk je hygiënisch en heb je een groot verantwoordelijkheidsgevoel? Dan is het beroep operator in de voedingsindustrie misschien wel iets voor jou!