(Junior) Accountmanager

Waar werk je?

Als (junior) accountmanager werk je voor bedrijven in alle mogelijke sectoren. Je kunt terecht in het midden- en kleinbedrijf, maar ook in het grootbedrijf. Je werkt zowel vanuit kantoor en gaat bij relaties langs.

Wat doe je?

Het begint allemaal met het in kaart brengen van de markt, de klant of het product. Dat doe je door informatie te verzamelen, bijvoorbeeld door deskresearch of marktverkenningen. Die gegevens leg je vast in het systeem en gebruik je om een activiteitenplan op te stellen. Daar staat in wat er allemaal in de planning ligt op gebied van de klanten en accounts; wat er gebeurt om de verkoopdoelstellingen te halen.

Je werkt vooral zelfstandig in dit beroep, maar bent wel medeverantwoordelijk voor de verkoopresultaten van het accountteam. Samen met hen bereid je onder meer het verkooptraject of gesprek voor. De insteek daarbij is om met alle informatie die is verzameld en zo aantrekkelijk mogelijk voorstel te maken voor de klant.

Een ander deel van het werk is klantenbeheer en –werving. Je onderhoudt dus contacten, maar legt ook nieuwe. Vervolgens verkoop je product- en behoeftegericht om te zorgen dat de verkoop zo goed mogelijk aansluit op de wensen van de klant. Je stelt vervolgens offertes op, waarbij je met de account onderhandelt als hij niet meteen akkoord gaat. Na de verkoop is het jouw taak om te zorgen dat ze klant blijven in de toekomst. Tijdens het gehele traject bewaak jij de voortgang en grijp je in als het niet goed werkt.

Wat moet je kunnen?

Uiteraard moet je weten wat er gaande is binnen je bedrijf, maar ook bij de klant speelt. Je bent een visitekaartje voor het bedrijf en moet dus representatief zijn en goed klantencontacten kunnen onderhouden en opbouwen. Daarvoor moet je enthousiast overkomen, geduld kunnen opbrengen en betrouwbaar overkomen. Uiteraard moeten je mondelinge en schriftelijke uitdrukkingsvaardigheden goed ontwikkeld zijn. Tot slot ben je veel onderweg naar klanten en werk je regelmatig onder grote tijdsdruk. Daartegenover staat dat het een veelzijdig beroep is waarbij je met veel verschillende mensen werkt.

Spreken de werkzaamheden van (Junior) Accountmanager je aan? Dan is dit beroep zeker iets voor jou!