Metaalbewerker

Waar werk je?

Als metaalbewerker werk je bij een bedrijf in de metaalproductenindustrie. Je kan bijvoorbeeld aan de slag bij een machinebouw-, constructie- of plaatwerkbedrijf. Je werkt in de fabriek en op locatie.

Wat doe je?

Je krijgt een opdracht van je leidinggevende. Naar aanleiding daarvan ga je aan het werk. Je kiest de spullen die je nodig hebt voor de opdracht; welke machines, welk gereedschap. Vervolgens stel je ze goed in en af, zodat je kunt beginnen.
Je bewerkt en vervormt het metaal handmatig en met machines. Daarbij gebruik je technieken als verspaning, zagen, boren en snijbranden. Als onderdelen met elkaar verbonden moeten worden voer je werkzaamheden uit als lassen, lijmen en schroeven.
Je controleert je eigen werk terwijl je het uitvoert en als het klaar is. Stuit je daarbij op problemen of fouten, dan meld je dat aan de leidinggevende.
Is het product klaar, dan vul je formulieren en het logboek in, je bepaalt hoe lang je eraan hebt gewerkt en laat je werkplek schoon achter.

Het komt ook voor dat je samenwerkt met enkele collega’s om verschillende delen tot één geheel te maken. Je doet overwegend hetzelfde als wanneer je zelfstandig werkt, met als verschil dat je samenwerkt en bij het verbinden wat andere technieken gebruikt, zoals persen en klinken.

Wat moet je kunnen?

Je bent verantwoordelijk voor je eigen werk, maar legt wel verantwoording af aan, en overlegt met, je leidinggevende. Verder ben je nauwkeurig en zorgvuldig. Ook is het belangrijk dat je beschik over goede sociale en communicatieve vaardigheden.

Spreken de werkzaamheden van Metaalbewerker je aan? Dan is dit beroep zeker iets voor jou!