Metaalbewerker: Ervaringsverhalen - Goudsmid

Terug naar het overzicht

Om mijn beroep als goudsmid goed uit te kunnen voeren gebruik ik veel technieken. Als je met goud werkt is het ontzettend belangrijk om te weten hoe en wat je gaat doen. Het is een fragiel en zacht metaal, dus je moet er veel rekening mee houden.

Het creatieve aspect is ook erg aanwezig in mijn werk, omdat producten en opdrachten vaak een emotionele waarde hebben, moet je kunnen luisteren naar de klant en wat zijn of haar verwachtingen en vragen zijn. Ik maak vaak een schets of tekening en kijk of de klant dit goedkeurt. Na goedkeuring begin ik het proces.

In mijn werk als goudsmid heb ik veel geleerd, hoe ik met verschillende soorten mensen om moet gaan, hoe ik verschillende klanten moet benaderen. Maar daarnaast heb ik ook mijn eigen creativiteit vergroot en kan ik al mijn energie kwijt in mijn werk.

Naast het uitvoeren van opdrachten ben ik ook veel bezig met reparaties en dergelijke. Ook dan is het voor mij in mijn beroep als goudsmid belangrijk niet te vergeten dat objecten vaak een hoge emotionele, al dan niet financiële waarde hebben voor mensen.