Patissier

Waar werk je?

Als patissier werk je bij een (ambachtelijke) banketbakkerij, maar in de meeste gevallen ben je werkzaam voor een patisserie. Dit is een bakkerij gespecialiseerd in gebak en zoete lekkernijen. Ook bijvoorbeeld een hotel heeft nog wel eens een eigen patissier in dienst.

Wat doe je?

De patissier is de absolute vakspecialist als het gaat om het bedenken, ontwerpen en verzorgen van overheerlijke, ambachtelijke en exclusieve zoete kunstwerken en delicatessen. Dat doe je vanuit je eigen creativiteit en vanuit je kennis van ingrediŽnten, recepturen, bereidingswijzen maar ook de trends. Het kan zijn dat je dit in opdracht doet voor bijvoorbeeld een exclusief feest, maar ook ben jij verantwoordelijk voor het productaanbod van de patisserie zelf. Dat moet altijd vernieuwend en aantrekkelijk zijn, waarbij je ook verantwoordelijk bent voor de presentatie. Je verzorgt de voorbereiding, bakt de producten of werkt ze af en zorgt daarbij dat de kwaliteit uitstekend is.

Ook verzorg je de inkoop van ingrediŽnten en het voorraadbeheer en ook ben jij degene die de producten beoordeelt op kwaliteit en smaak. Daarbij adviseer je klanten over je meesterwerkjes.

Wat moet je kunnen?

Het bedenken, ontwerpen en verzorgen van (nieuwe) patisserieproducten vereist veel vakkennis, een groot improvisatievermogen en een hoge dosis creativiteit. Wel moet je daarbij de standaardprocedures binnen het bedrijf kennen en ze zelfs kunnen verbeteren. Je moet medewerkers kunnen motiveren en inspireren, maar ook de wensen van de klant goed kunnen omzetten naar interessante producten. Je weet ook algemeen wat er leeft, zodat je je nieuwe delicatessen hierop af kunt stemmen.

Tot slot moet je nauwkeurig en gedisciplineerd kunnen werken, waarbij hygiŽne en kwaliteitsbewaking ťrg belangrijk zijn. Vergeet niet dat je het werk staand uitvoert en dat je geur- en smaakbeleving in dit beroep goed moeten zijn ontwikkeld.

Spreken de werkzaamheden van Patissier je aan? Dan is dit beroep zeker iets voor jou!

Verwante beroepen

  • Chocolatier
  • Banketbakker
  • Bakker