Tuin- en Landschapsarchitect: Video

Video: Tuin- en Landschapsarchitect

Als Tuin- en Landschapsarchitect werk je op freelance-basis of ga je aan de slag bij tuin- en landschapsarchitectenbureaus of... adviesbureaus. Je kunt werken bij zowel commerciŽle organisaties als bij de overheid. Dan ben je werkzaam bij de gemeente, de provincie of de rijksoverheid.

Je geeft vorm aan de openbare ruimte en leefomgeving. Dat doe je in opdracht van provincie of gemeente, maar ook particulieren, zorginstellingen of woningbouwcorporaties kunnen gebruik maken van je diensten. Je ontwerpt een tuin of een golfbaan of iets veel groters als bijvoorbeeld een natuurgebied, een stad, een plein of een park. Je werkt, afhankelijk van de grootte van het project, alleen of in een team van specialisten.

Een ruimtelijk vraagstuk los je op door jouw kennis van onder meer ecologie, geografie, omgevingspsychologie en bodemkunde erop los te laten. Vervolgens maak je een ontwerp, advies of een rapportage. Het begint allemaal met het bepalen van de opdracht, waarbij je de wensen en eisen van de opdrachtgever in kaart brengt. Je start vervolgens met een terreinverkenning en analyseert de locatie, kaarten en andere beschikbare literatuur. Dan ga je ontwerpen. Je werkt hiervoor nu en dan met een tekentafel, maar meestal maak je gebruik van verschillende grafische software. Zo maak je een tekening of een multimediaal ontwerp.

Als het af is, volgt een belangrijk onderdeel: de presentatie en rapportage van je ontwerp. Je presenteert je ontwerp aan bewoners of zelfs de burgemeester, door middel van een mix van tekst, beeld en bijvoorbeeld maquettes en 3D-software. Als je ontwerp wordt goedgekeurd, werk je het technisch uit, zodat de plannen kunnen worden uitgevoerd. Je kan worden ingeschakeld om de uitvoering te begeleiden.

Als tuin- en landschapsarchitect heb je flink wat kennis van landschapsarchitectuur, stedenbouw, ecologie, techniek, planologie en natuur en milieu. Die kennis wend je aan om een goed doordachte leefomgeving te creŽren.
Je bent creatief en weet je ideeŽn te vertalen naar een goed ontwerp. Je overlegt met je opdrachtgever om tot een definitief plan en advies te komen. Daarbij moet je goed kunnen samenwerken, adviseren en presenteren. Tevens moet je zelfstandig en planmatig kunnen werken.

Je levert een grote bijdrage aan het milieu en de stedelijke of landelijke leefomgeving. Het is dan ook een eervol beroep. Wel is het een lastig beroep, omdat je rekening moet houden met eisen, wetten en richtlijnen in een voortdurend veranderende omgeving.

Spreken de werkzaamheden van een tuin- en landschapsarchitect je aan? Dan is dit beroep misschien wel iets voor jou!