Juridisch medewerker advocatuur

Waar werk je?

De Juridisch Medewerker Advocatuur verricht zijn of haar werkzaamheden op een advocatenkantoor in opdracht van een advocaat. Je bent naast je eigen werkplek af en toe te vinden in de rechtbank of het kantonrecht wanneer er zittingen plaatsvinden.

Wat doe je?

Hoewel een Juridisch Medewerker Advocatuur werkt in opdracht van een advocaat, voer je de werkzaamheden grotendeels zelfstandig uit. Het controleren plus beantwoorden van post en het opstellen van juridische stukken, overeenkomsten, verzoek- en verweerschriften vormen een belangrijk deel van je taken. De Juridisch Medewerker Advocatuur is bovendien vaak de eerste schakel tussen klant en jurist. Als een nieuwe of bestaande klant contact opneemt, plan jij een gesprek in om de situatie duidelijk te krijgen. Je bereidt het proces voor door het dossier te bestuderen en de processtukken op te stellen. Je bestudeert alle relevante wetgeving, jurispudentie en literatuur om op basis hiervan een inschatting te maken van het verloop van een proces. Je bent als Juridisch Medewerker Advocatuur af en toe tijdens dit proces aanwezig, soms ter ondersteuning van de advocaat, soms pleit je zelf. Ook de afronding van een zaak neem je voor jouw rekening: je bespreekt de uitspraak van de rechter met de cliŽnt en zorgt ervoor dat alle stukken zijn ondertekend.

Wat moet je kunnen?

Het is vanzelfsprekend dat je als Juridisch Medewerker Advocatuur op de hoogte moet zijn van de huidige wet- en regelgeving. Omdat deze steeds verandert, moet je bereid zijn bij te blijven leren. Je bent vaak het eerste aanspreekpunt voor klanten van het advocatenkantoor. Een representatief uiterlijk plus uitstekende uitdrukkingsvaardigheid in woord en geschrift zijn dus ook zeer belangrijk. Deze uitdrukkingsvaardigheid heb je ook nodig bij het opstellen van juridische stukken.

Zie jij het zitten om op een advocatenkantoor aan de slag te gaan als Juridisch Medewerker Advocatuur en voldoe je aan de criteria? Houd de juridische vacatures in de gaten, want die zijn iets voor jou!