Manager vershandel, logistiek en transport: Video

Video: Logistiek Manager

Als logistiek manager kan je werken in verschillende sectoren, bij uiteenlopende bedrijven. Je kan er aan de slag zolang het een... onderneming is die te maken heeft met een grote goederenstroom. Denk aan bijvoorbeeld een warenhuis, transportbedrijf of minder voor de hand liggend; een ziekenhuis of evenementenbureau.
Je geeft veelal leiding aan een team van medewerkers van bijvoorbeeld de afdeling ‘logistiek’, ‘expeditie’ of ‘warehousing’. Samen met hen zorg je ervoor dat je de goederenstroom in goede banen leidt.
De meeste werkzaamheden vinden plaats op je eigen kantoor. Je stelt werkplannen op, brengt in kaart hoe werkprocessen kostenbesparend en efficiënt kunnen verlopen en overlegt met de directie. Ook sta je als logistiek manager in contact met de klanten en leveranciers van het bedrijf. Je onderhandelt met hen en bent onder meer verantwoordelijk voor de facturatie.
Het komt allemaal neer op plannen, controleren en coördineren. Je werkt daarbij met geautomatiseerde bedrijfssystemen om zo het voorraadbeheer, de inkoop en planning te stroomlijnen.
Ook houd je toezicht op de werkvloer. Je zorgt er onder meer voor dat het laden en lossen gebeurt zoals het moet en dat bij alle logistieke werkzaamheden de Arbo-wetgeving in acht wordt genomen. Eveneens zorg jij ervoor dat de afdeling naadloos aansluit op de andere onderdelen van het bedrijf, waardoor het bedrijf beter rendeert.

‘Tijd en geld’ is waar het om draait in dit beroep. Je moet efficiënt kunnen werken en dit over kunnen dragen op je medewerkers. Leidinggeven, coachen en delegeren zijn dan ook van groot belang om het logistieke proces soepel te laten verlopen. Die aspecten koppel je aan een groot verantwoordelijkheidsgevoel en een talent voor zelfstandig werken.
Een groot voordeel van het beroep is de diversiteit van je werkzaamheden en de vele contacten. Aan de andere kant kan het zijn dat je buiten dag- eveneens avonddiensten moet draaien. Mede daarom is flexibiliteit van belang.
Spreken de werkzaamheden van een logistiek manager je aan? Misschien is dit beroep dan wel iets voor jou!