Medewerker Sociale Zekerheid

Waar werk je?

Als medewerker Sociale Zekerheid werk je bij instellingen die zich bezig houden met sociale verzekeringen zoals de Werkloosheidswet (WW), WAO (Wet op de Arbeidsongeschiktheidsverzekering) en AOW (Algemene Ouderdomswet). Hierbij kun je denken aan de afdeling Werk, Inkomen & Zorg van een gemeente, UWV, UWV WERKbedrijf of de Sociale Verzekeringsbank. Je werkt in een team van collega’s op kantoor.

Wat doe je?

Als frontoffice-medewerker geef je informatie aan klanten over bijvoorbeeld uitkeringen, schuldhulpverlening, inkomensbeheer en hoe ze weer aan het werk komen. Hierbij het je dus direct en persoonlijk contact met mensen. Daarnaast leg je gegevens en gemaakte afspraken vast in het systeem. Je ondersteunt klanten bij het aanvragen van diverse regelingen en voorzieningen en vult samen met de klant relevante formulieren in als hier hulp bij nodig is. Ben je werkzaam op een backoffice? Dan ligt de nadruk van jouw werkzaamheden op het werken aan dossiers en procedures. Hierbij kun je denken aan het compleet en actueel houden van dossiers, maar ook het bewerken van verschillende documenten. In dat geval moet je onderzoek doen en bronnen raadplegen, zoals wetboeken. Dit is verantwoordelijk werk, want de inhoud van zo’n dossier kan grote juridische en financiële gevolgen hebben. In beide functie beoordeel je of mensen wel of niet in aanmerking komen voor een uitkering.

Wat moet je kunnen?

Je moet goed met mensen kunnen omgaan en sterk in je schoenen staan. Iemand meedelen dat zijn uitkering stopgezet wordt kan leiden tot vervelende ervaringen. Hier moet je goed mee om kunnen gaan. Het is dus belangrijk dat je communicatief vaardig bent en de boodschap op de juiste manier kunt overbrengen. Je bent klantgericht, flexibel ingesteld, stressbestendig en weet vertrouwelijke informatie voor je te houden. Je bent op de hoogte van de wetten en volgt de ontwikkelingen op de voet. Daarnaast kun je zelfstandig, maar ook in teamverband werken.

Spreken de werkzaamheden van Medewerker Sociale Zekerheid je aan? Dan is dit beroep zeker iets voor jou!