Printmediatechnoloog

Waar werk je?

Als printmediatechnoloog werk je bij grafimediabedrijven die drukwerk in vele soorten en maten produceren en/of nabewerken. Bij deze bedrijven kun je meestal ook terecht voor zaken als Database-publishing en (web-)design. De bedrijven onderscheiden zich vaak in drie deelprocessen, namelijk voorbereiding of prepress, press/drukken en finishing/nabewerken. Toch zijn er steeds meer bedrijven die de deelprocessen samenvoegen en waar een geheel gekoppeld productieproces is.

Wat doe je?

Tijdens je werk houd jij je bezig met het voorbereiden, de productie en de nabewerking van beeld op allerlei vormen van substraten. Dit gebeurt met meer of minder geautomatiseerde systemen. Je werkt zelfstandig en stuurt vaak anderen aan waarbij inzicht en overzicht in de technieken en processen op de werkvloer uitgangspunten zijn voor de beslissingen die je neemt. Voortdurend onderzoek jij waar productietechnische of organisatorische verbeteringen mogelijk zijn. Je zoekt naar procesoptimalisatie en kostenbeheersing om zo efficiŽnt mogelijk de gevraagde kwaliteit te realiseren. Bij grote of complexe producties bestudeer jij de technische vraagstukken en zoek je naar kwalitatief hoogwaardige oplossingen. Je communiceert veel met leveranciers van de machines en apparatuur.

Wat moet je kunnen?

Je moet kennis hebben van alle productiefasen, hun samenhang en de mogelijke kritische fatoren. Je moet in staat zijn storingen op te lossen. Je hebt coŲrdinerende taken op het gebied van productie, kwaliteit en onderhoud. Je werkt soms ter ondersteuning van meerdere ploegen of teams. Daarbij coach je teamleden en/of stuur je teamleden aan. Je moet voor deze functie beschikken over motiverende en aansturende capaciteiten. Ondersteunende werkzaamheden bij het printen of in de drukkerij (indien aanwezig) verricht je altijd onder begeleiding van een vakman op dat gebied.

Spreken de werkzaamheden van Printmediatechnologie je aan? Dan is dit beroep zeker iets voor jou!