Medewerker Uurwerktechniek

Waar werk je?

Als medewerker uurwerktechniek of uurwerktechnicus werk je bij een juwelierszaak of een reparatieatelier. Je bent werkzaam in grootwerk of kleinwerk. In het grootwerk ben je voornamelijk met klokken bezig, waaronder antieke uurwerken. Je richt je hierbij veelal op restauratie. Bij kleinwerk gaat het meestal om horloges. Meestal werk je in loondienst, maar je kunt je ook als zelfstandige ondernemer vestigen. Je werkt dan meestal in opdracht van juweliers en/of particulieren.

Wat doe je?

Je repareert zowel mechanische en elektrische uurwerken. Jij zorgt ervoor dat wanneer er een uurwerk niet meer loopt, jij het weer aan de gang krijgt. Hierbij komt veel vakmanschap om de hoek kijken. Een belangrijk deel van je werkzaamheden bestaat uit het beoordelen van de aangeleverde klokken en horloges. Je bepaalt de stijl en ouderdom van het uurwerk en soms de waarde. Gebreken en storingen stel je vast en op basis daarvan maak je een inschatting van de herstelwerkzaamheden en de daarbij behorende kosten. Over het algemeen haal je voor reparatie de uurwerken geheel uit elkaar en maakt ze schoon. Versleten onderdelen herstel of vervang je. Wanneer alles is gecontroleerd zet je het uurwerk weer in elkaar, stel je alles goed af en controleer je elk onderdeel nauwkeurig.

Wat moet je kunnen?

Om aan de slag te gaan als medewerker uurwerktechniek of uurwerktechnicus moet je belangstelling hebben voor mechanische en elektronische problemen. Belangrijk is dat je het leuk vindt om zeer nauwkeurig en accuraat te werken aan steeds ingewikkelder wordende mechanieken.Typisch voor het vak is, dat het in een zekere rust wordt uitgeoefend.

Spreken de werkzaamheden van Medewerker Uurwerktechniek je aan? Dan is dit beroep zeker iets voor jou!