Gespecialiseerd kok

Waar werk je?

Als gespecialiseerd kok werk je in de keukens van hotels, restaurants, eetcafťs, ziekenhuizen, verpleeghuizen of congrescentra. Je werkt in keukens die opgedeeld zijn in verschillende parties. Een partie is een aparte afdeling in een keuken bijvoorbeeld de koude keuken, de warme keuken en de patisserie.

Wat doe je?

Je bereidt bijzondere, creatieve en luxe gerechten. Je werkt onder leiding van de chef-kok of souschef. Zij geven jou opdrachten en jij zorgt dat dit verdeeld wordt onder de teams van de aparte parties. Je hebt een coŲrdinerende en leidinggevende rol over de verschillende parties. Voordat je begint met het maken van gerechten, zorg je voor een planning. Hierin bepaal je in welke volgorde de werkzaamheden plaats moeten vinden, hoeveel tijd dit kost en hoeveel personen eraan gaan werken. Je zorgt dat de keukenapparatuur, ingrediŽnten en producten klaarstaan om gebruikt te worden. Je maakt ingrediŽnten schoon, bewerkt deze en slaat ze op. Het is dus een voorbereiding. Wat jou bijzonder maakt als gespecialiseerd kok, is dat je creatieve en luxe gerechten maakt. Je hanteert hierbij grotendeels het recept, maar je hebt ook veel vrijheid om een gerecht te maken. Jij bent degene die recepten bedenkt en uitprobeert. Je voert ŗ-la-minute kookwerkzaamheden uit. Je verdeelt de gerechten waarbij je deze decoreert, garneert en dresseert. Wanneer dit gedaan is, kan de bediening de gerechten serveren. Na afloop van je kookwerkzaamheden, controleer je of de werkplek schoon is. Ook controleer je de gebruikte gereedschappen en materialen. Je bekijkt hoeveel ingrediŽnten er gebruikt zijn en wat er ingekocht moet worden.

Wat moet je kunnen?

In dit beroep ben je constant op zoek naar nieuwe ideeŽn en mogelijkheden voor verbetering van gerechten. Je moet dus creatief en gemotiveerd zijn om onderscheidend te zijn. Je bekijkt wat voor trends en ontwikkelingen er zijn op het gebied van menugangen en gerechten. Omdat je een leidinggevende rol hebt, moet je leerlingen en collegaís met minder ervaring coachen en begeleiden.

Spreken de werkzaamheden van Gespecialiseerd kok je aan? Dan is dit beroep zeker iets voor jou!