Interieuradviseur: Video

Video: Interieurbouwer

Je kunt als interieurbouwer werk vinden bij bedrijven die interieurs maken en plaatsen. Je vervaardigt interieurs voor kantoorpanden en horecagelegenheden, maar ook voor bijvoorbeeld een showroom of een beurspresentatie. De kern van jouw werkzaamheden bestaat uit het bouwen en plaatsen van meubels en meubelonderdelen voor maatwerk-interieurs. Jij bent dus in de werkplaats bezig en bij de klant op locatie. In de werkplaats werk je zowel met computergestuurde machines als met handgereedschappen zoals een beitel en hamer. Maar je gaat daarmee pas aan de slag als je de werkopdracht en -tekening hebt bestudeerd. Dat vraagt wel enig technisch inzicht van jou.

Je zet het materiaal en gereedschap klaar. Je werkt niet alleen met hout, maar ook met bijvoorbeeld plaatmateriaal, glas en roestvrij staal. Denk maar eens aan een bar in een trendy restaurant: daar vind je vaak verschillende materialen in terug.

Schaven, lijmen, boren... er komen nogal wat handelingen kijken bij het bouwen van een interieur. Maar daarvoor ben je vakman. Zelfs wanneer het om moeilijke bewerkingen gaat red jij je uitstekend. Veiligheid gaat trouwens boven alles. Zo leer je hoe je om moet gaan met machines en met diverse stoffen.

Bij alles wat je doet moet je nauwkeurig te werk gaan. Zo ook bij de afwerking. Je monteert de onderdelen, brengt eventueel lak of kleur aan en zorgt ervoor dat het interieur onbeschadigd op de eindbestemming aankomt en gelost wordt. Je onderwerpt het dan nog even aan een eindcontrole. Daarna begin jij met het plaatsen van het interieur. Klinkt eenvoudig, maar het kost wel even moeite voor alles gemonteerd, afgetimmerd en klaar voor gebruik is.

Terug in de werkplaats ruim jij je gereedschap op. Ook geef je de machines zo nu en dan een onderhoudsbeurt.

Je kunt als allround interieurbouwer doorgroeien naar de functie van meewerkend leidinggevende of werkvoorbereider. Dan begeleid je ook collega's en krijg je meer verantwoordelijkheden.

Er worden hoge eisen gesteld aan de interieurs die jij bouwt. Maar dat zie jij juist als een uitdaging, want jij wilt graag een kwalitatief bouwwerk interieur of meubel maken waar de klant meer dan tevreden mee is.

Spreken de werkzaamheden van een interieurbouwer je aan? Dan is dit beroep misschien wel iets voor jou!