Uurwerktechnicus

Waar werk je?

Als uurwerktechnicus werk je bij een reparatieatelier of een juwelier. In de meeste gevallen ben je werkzaam in de werkplaats.

Wat doe je?

Tijdens je werkzaamheden repareer je klokken en horloges. Je bepaalt de ouderdom en stijl van het uurwerk en soms de waarde ervan. Op basis van de storingen en gebreken, maak je een inschatting van de herstelwerkzaamheden en de bijhorende kosten. Je haalt de uurwerken bijna altijd geheel uit elkaar en maakt ze schoon. Nadat je de versleten onderdelen zorgvuldig in elkaar hebt gezet, zorg je dat het uurwerk goed ingesmeerd wordt en controleer je of alles het goed doet.

Wat moet je kunnen?

Als uurwerktechnicus is het belangrijk dat je zeer nauwkeurig en accuraat kunt werken, vooral omdat de mechanieken steeds ingewikkelder worden. Voor dit vak is het heel typerend dat je in een rustige omgeving werkt. Je moet goed kunnen plannen en organiseren, omdat je de werkzaamheden bespreekt met de klanten, waar kosten aan verbonden zitten. Je moet mee kunnen denken met de klant, zodat je duidelijk aan kunt geven wat jij wel of niet kan repareren.

Spreken de werkzaamheden van Uurwektechnicus je aan? Dan is dit beroep zeker iets voor jou!