Stuurman-werktuigkundige zeevisvaart SW5

Waar werk je?

Als stuurman-werktuigkundige zeevisvaart werk je bij bedrijven die actief zijn in de kottervisserij en in de trawlervisserij. Kotters vissen vooral op rondvis, platvis, garnalen, kokkels en mosselen. De kottervisserij kun je verdelen in twee sectoren: kustvisserij en zeevisserij. In het laatste geval zit je één tot drie weken op zee. Trawlers zijn wereldwijd actief op zee. Afhankelijk van de vangst zit je dan drie tot zes weken op zee. Aan boord van een trawler wordt de vis direct verwerkt.

Wat doe je?

Je bent verantwoordelijk voor het onderhoud van het materiaal aan dek en je voert onderhoudsactiviteiten uit in de machinekamer. Voor de reis verzamel jij de benodigde documenten en zie je erop toe dat de bemanning hun taken ten behoeve van de reis goed uitvoeren Je bent bezig met het besturen, manoeuvreren en navigeren van het vaartuig. Daarnaast verzamel je de benodigde documenten voor de reis, waaronder de noodzakelijke certificaten, vergunningen, licenties en vult deze, waar nodig, in. Verder ben je samen met je team bezig netten of kabels uit te zetten en ze vervolgens weer binnen te halen.

Wat moet je kunnen?

Het is van belang dat je de bemanningsleden goed kunt aansturen en kan controleren, zodat er tijdens de vaart geen ongelukken kunnen gebeuren. Je moet goed kunnen samenwerken en communiceren. Verder vind je het niet erg om op onregelmatige werktijden te moeten werken en - misschien nog wel belangirjker - voor een langere periode van huis te zijn.

Spreken de werkzaamheden van Stuurman-Werktuigkundige Zeevisvaart SW5 je aan? Dan is dit beroep zeker iets voor jou!