Werktuigkundige zeevisvaart W4

Waar werk je?

Als werktuigkundige zeevisvaart werk je op grotere en zwaardere schepen, waardoor de onderhoudsobjecten groter en moeilijker zijn. Je bent werkzaam in de machinekamer, waarbij je onderhoud verricht aan koel- en vriesinstallaties, scheepsmotoren en hulpsystemen. Je maakt motoren startklaar en je voert hierbij de nodige controles uit op het gebied van voorraadbeheer en administratie.

Wat doe je?

Je bestuurt het vaartuig en bedient de apparatuur op de brug. Je bewaakt alarmering- en monitorsystemen, bruginstrumenten en je controleert daarbij of het vaartuig de goede koers houdt en of er obstakels zijn. Bij noodsituaties ben jij degene die alarm slaat en de voorgeschreven handelingen uitvoert. Je geeft de bemanning opdracht om te ankeren en te (ont)meren en geeft daar waar nodig aanwijzingen. Hierbij communiceer je vanaf de brug met de bemanning op het dek en vanaf het dek met de schipper.

Wat moet je kunnen?

In deze functie leef je samen met andere bemanningsleden op het vaartuig. Dat betekent dat je een sociale houding moet hebben tegenover andere opvarenden en dat je voor langere periodes van huis bent. Wanneer zaken niet zoals gangbare procedures verlopen, moet jij snel, alert en oplossingsgericht te werk kunnen gaan. Je communiceert in het Nederlands en Engels met de bemanningsleden en/of bemanningsleden van andere schepen en je laat je informeren over het veilig besturen van het vaartuig.

Spreken de werkzaamheden van Werktuigkundige Zeevisvaart W4 je aan? Dan is dit beroep zeker iets voor jou!