Vakbekwaam medewerker teelt: Video

Video: Vakbekwaam Medewerker Buitenteelt

Als vakbekwaam medewerker buitenteelt kun je aan de slag bij verschillende fruitteeltbedrijven. Je bent voornamelijk in de buitenlucht werkzaam. Daar zorg jij voor het gewas en houd jij je bezig met de oogst van fruitteelt. Bij fruitteelt houd je rekening met weersinvloeden en bodemvruchtbaarheid. Je werkt onder begeleiding van je leidinggevende. Samen bepaal je wanneer het oogsttijdstip is en welke machines, materialen en middelen daarvoor moeten worden ingezet. Je onderhoudt de bodem, het perceel en brengt het benodigde groeimiddel in gereedheid. Wanneer dit klaar is bereid je vervolgens de teelt voor.

Bij het oogsten is het belangrijk dat je oogstrijpe producten kunt herkennen. Afhankelijk van het seizoen voer je ook werkzaamheden uit zoals zaaien, stekken, potten of het planten van fruit. Bij het uitvoeren van de werkzaamheden is het van belang dat je let op de milieu eisen en dat je altijd de juiste werkhouding aanneemt. Wanneer de producten gereed zijn vervoer je de oogst naar de opslag of verwerkingsruimte en daar controleer je de temperatuur. Daarnaast assisteer je collega’s wanneer nodig.

Je voorkomt waar mogelijk onkruid, ziekten en plagen aan het gewas. Wanneer dit zich voordoet bespreek je met je leidinggevende of je eventueel een gewasbescherming kunt toepassen en kies je in overleg het juiste biologisch of chemische middel hiervoor. Kortom, jij zorgt ervoor dat het fruit kwalitatief goed en verkoopklaar is en dat de productie van A tot Z prima verloopt! Tevens houd je de werkruimtes schoon, reinig je de gebruikte apparatuur en voer je wanneer nodig reparaties uit.

Als je dit beroep wilt gaan uitoefenen moet je het leuk vinden om met je handen te werken en moet je het niet erg vinden om buiten te werken. Je beschikt over een groot verantwoordelijkheidsgevoel, bent nauwkeurig en kunt goed onder begeleiding werken. Ook ben je ongevoelig voor stress en kan je goed onder tijdsdruk werken. Het kan voorkomen dat je leiding geeft aan seizoenkrachten.

Spreken de werkzaamheden van vakbekwaam medewerker buitenteelt je aan. Dan is dit beroep misschien wel iets voor jou!