AV specialist

Waar werk je?

Als AV-specialist ben je werkzaam in de AV-branche en vooral in audiovisuele productiebedrijven. De audiovisuele productiebedrijven kunnen een deel of de gehele realisatie van programma's uitvoeren; creatief en technisch. Ze maken audiovisuele producties voor uitzending via televisie, radio en internet. Ook kun je werken bij audiovisuele dienstverlenende bedrijven die werken voor hotels en congrescentra en tijdens evenementen.

Wat doe je?

Je verricht voornamelijk uitvoerende werkzaamheden en je werkt zelfstandig, meestal in een (productie)team. Als AV-specialist werk je met name als freelancer (zzp'er) waarbij je vaak werkt met eigen faciliteiten. Je kunt in vaste dienst zijn, of op tijdelijke contractbasis werken. Het bedrijf waarvoor je werkt kan zelf de nodige faciliteiten in huis hebben, maar het kan ook zijn dat je voor de desbetreffende AV productie moet in- of bijhuren.

Wanneer je als freelancer/ondernemer werkt ben je verantwoordelijk voor de continu´teit van je bedrijf. Het maken van (geluid, beeld, licht) opnames met een goede creatieve en technische kwaliteit is vrij complex. Hiervoor is specialistische kennis noodzakelijk. Bij een live uitzending is een opname overdoen niet mogelijk; wat ten koste gaat van de kwaliteit, dus je moet goed opletten (kijken en luisteren). Je moet hierbij steeds weer snel kunnen werken met de nieuwste apparatuur en software.

Als AV-specialist bepaal je zelf, of op aanwijzing van de regisseur en/of opdrachtgever, welke opnameapparatuur ingezet wordt en welke opnames in welke volgorde opgenomen zullen worden. Jij zorgt daarbij zelfstandig voor een optimaal behoud, correctie of verbetering van de creatieve en technische kwaliteit van de opnames en is verantwoordelijk voor het optimaal inzetten van de apparatuur. Daarnaast ben je verantwoordelijk voor het instrueren van de cast op technisch gebied (mensen voor de camera, acteurs) en het aansturen van verdere crew (medewerkers). Wanneer de AV-specialist projecten leidt, is hij onder andere verantwoordelijk voor het co÷rdineren van het project en het projectteam, voor instructies aan medewerkers en het delegeren van taken.