Beleidsambtenaar

Waar werk je?

Als beleidsambtenaar ben je in dienst van de overheid, en bereid je het beleid van de gemeente, provincie of het rijk voor. Je hebt contacten met politieke bestuurders en met de actoren in de maatschappij waarvoor het beleid ontwikkeld wordt.

Wat doe je?

Als beleidsambtenaar is je rol het voorbereiden van beleid van de gemeente, provincie of rijk. Nadat het beleid is vastgesteld door een bestuurlijke beslissing, moet het worden uitgevoerd. Jij houdt je bezig met de ideeŽnstrijd: je ondersteunt de politieke bestuurders door maatschappelijke problemen te benoemen, wenselijke toekomsten te schetsen, en beleidsvoorstellen te ontwikkelen. Je streeft naar inhoudelijk goede plannen, met slimme oplossingen voor gestelde problemen. Als beleidsambtenaar moet je de lange termijn in beleid waarborgen, daar waar politici soms de neiging hebben tot kortetermijnmaatregelen.

Wat moet je kunnen?

Als beleidsambenaar ben je geduldig en kun je goed luisteren naar de wensen van verschillende partijen. Je bent in staat zowel rekening te houden met lange termijn gevolgen als de korte termijnen waarbinnen politieke bestuurders vaak werken. Je bent een teamplayer die goed kan vergaderen en onderhandelen en in staat is een onderwerp genuanceerd weer te geven waarbij rekening wordt gehouden met de vele belangen die er spelen.