Botanicus

Waar werk je?

Als botanicus ben je een wetenschapper die de plantkunde beoefend. Je werkt als onderzoeker alleen of in een team met collega`s. Je kunt o.a. werken bij een universteit, onderzoeksinstituut of plantveredelingsbedrijf.

Wat doe je?

Als botanicus ben je op wetenschappelijk niveau met de meer dan 200.000 plantensoorten bezig. Het onderzoek kan zich op verschillende aspecten van de plantkunde richten, van determinatie tot aan ecologie, populatiedynamica en taxonomie. Doorgaans houd je je diepgaand met plantentaxonomie bezig: het determineren van planten, indien nodig het beschrijven van een nieuwe soort en deze onderbrengen in grotere verbanden, zoals genera, families en ordes, Je werkt in een onderzoeksomgeving en dient bekend te zijn met wetenschappelijke procedures. Naast het onderzoek kan je ook verantwoordelijk zijn voor het binnenhalen van onderzoeksgelden en het publiceren van wetenschappelijke artikelen.

Wat moet je kunnen?

Als botanicus ben je getraind in wetenschappelijke principes en kan je gestructureerd en nauwkeurig werken. Je bent geduldig en nieuwsgierig en laat je bij afwezigheid van resultaten niet uit het veld slaan. Je kan je goed verdiepen in een klein aspect van iets en kunt dit tot in details uitzoeken. Je beschikt over een goede schrijfvaardigheid voor de verslaglegging van je onderzoek en de daaruit voortkomende resultaten. .