Bioprocestechnoloog

Waar werk je?

Als bioprocestechnoloog ben je in dienst van een biochemisch concern, farmaciebedrijf, waterzuiveringsbedrijf, brouwer of voedingsmiddelenproducent. Je werkt in een laboratorium, in een kantoor en hebt geregeld contact met leidinggevenden, staf en mensen op de werkvloer.

Wat doe je?

Bioprocestechnologen optimaliseren de productieomstandigheden voor micro-organismen, zoals gisten, bacteriŽn en schimmels. Bioprocestechnologen moeten de groeiomstandigheden voor de micro-organismen waarmee ze werken optimaliseren wat betreft het eindproduct of de eindproducten. Naast gedegen kennis van microbiologische processen is hierbij het nodig tweaken nodig. Jouw taak is een zo efficiŽnt (dus energiezuinig, grondstofzuinig, weinig milieuvervuilend, zuiver eindproduct opleverend) mogelijke syntheseweg te ontwerpen en bestaande processen te verbeteren. Je bent dus voortdurend in de fabriek te vinden, waar je monsters neemt en analyseert, maar ook in het lab en achter de computer. Je overlegt met managers en afnemers over de specificaties van het gewenste eindproduct.

Wat moet je kunnen?

Je bent analytisch sterk, stressbestendig en vindingrijk. Verder beschik je als bioprocestechnoloog over een goed ruimtelijk, getalsmatig/wiskundig en technisch inzicht. Je bent nauwkeurig, resultaatgericht en kan goed kwaliteit afwegen tegen kosten, veiligheid en milieuaspecten. Je kent de ernstige gevolgen van besmettingen en vergiftigingen door en door en bent daarom voorzichtig, zorgvuldig en houdt je aan de voorgeschreven veiligheidsprocedures.