Presentator

Waar werk je?

Als presentator ben je in dienst bij een publieke omroep of bij een productiebedrijf. Ook kan je free lance ingehuurd worden voor evenementen. Je werktijden kunnen overdag of 's avonds zijn, bij uitzondering tot diep in de nacht. Je hebt contacten met het studiopubliek; daarnaast met gasten en met de programmadirecteur.

Wat doe je?

Een presentator is de spil waar omheen praatprogramma's of publieke evenementen draaien. Taken die een presentator verricht zijn onder meer: openingen verrichten, gasten ontvangen en kennis met hen maken, voorbereiding inclusief opmaak en grimeren, voorbespreken, voorbereiding (inclusief inlezen in het onderwerp, wanneer nodig), repeteren, aankondigingen, het leiden van discussies, afscheid nemen van gasten, na-evaluatie. Een presentator is het publieke gezicht van een programma en hiermee het aanspreekpunt voor journalisten en overige media. Externe contacten behoren hiermee ook tot je taak.

Wat moet je kunnen?

Als presentator moet je niet verlegen zijn, een bepaalde vorm van charisma hebben en genieten van aandacht. Voor een presentator is een fraaie, maar in ieder geval een duidelijke stem een must. Ook een knap uiterlijk is meegenomen. Je moet vlot in de omgang zijn en uitstekend kunnen netwerken om een plaats te kunnen veroveren bij de goedbetaalde topposities.