Programmamaker

Waar werk je?

Als programmamaker redigeer je een groep mensen om een televisieprogramma samen te stellen. Afhankelijk van het onderwerp van et programma ben je actief in de studio, op filmlocaties of zelfs in het buitenland. Doorgaans ben je in dienst van een video- of televisieproductiebedrijf.

Wat doe je?

Als programmamaker ben je verantwoordelijk voor het leveren van content voor de uren op de Nederlandse of Belgische lokale of landelijke televisiezenders, waarop geen speelfilms of herhalingen staan ingepland. De rol van internet als distributiekanaal (pay per view of abonnementen op websites) wordt steeds belangrijker. Met een doorgaans krap budget moet je er in slagen, een aantrekkelijk en populair televisieprogramma samen te stellen dat ook de gewenste doelgroep voor beoogde adverteerders aantrekt. Hiervoor vervul je taken die lijken op die van een regisseur: het (laten) schrijven van een script, ontwikkelen van een decor, plannen van de opnames, aansturen van cameramensen en dergelijke. Bij grotere series, zoals reality televisie, komt hier nog de nodige logistiek bij kijken.

Wat moet je kunnen?

Een succesvolle programmamaker weet wat een televisiekijker boeit, denkt in spanningsbogen en beelden en is een gedreven organisatietalent. Je bent communicatief sterk en staat open voor creatieve invallen. Tegelijkertijd ben je communicatief vaardig en goed in plannen. Je luistert terdege naar je opdrachtgevers, brengt hun wensen in praktijk, maar geeft tegengas indien de kwaliteit van het programma in gevaar dreigt te komen.