Correspondent

Waar werk je?

Als correspondent doe je verslag vanuit een land of regio buiten Nederland, in dienst van een krant of televisiezender. Hier breng je ook vrijwel het gehele jaar door. Je hebt contact met nieuwswaardige personen, geluidstechnici en cameramensen (als je correspondent voor een radio- of televisiezender bent). Daarnaast heb je geregeld contact met de hoofdredactie. Je kan risico lopen.

Wat doe je?

Correspondenten vormen de blik van een krant of televisiezender op samenlevingen buiten Nederland. Waar een afreizend camerateam of reizende onderzoeksjournalist meer achter actuele nieuwsfeiten aan gaat, kan een correspondent een uitgebreid netwerk van contacten aanleggen en meer lange-termijn ontwikkelingen op het spoor komen en uitdiepen. Ook staan correspondenten reizende onderzoeksjournalisten met raad en daad terzijde. Het onderhouden van een groot correspondentennetwerk is duur; de reden dat een correspondent vaak voor meerdere Nederlandstalige media tegelijkertijd werkt. Je gaat voortdurend op zoek naar nieuwswaardige gebeurtenissen in je land of regio en reist wanneer nodig. Hierbij kan het gebeuren dat je in gevaarlijke omstandigheden terecht komt, zij het niet zo vaak als een oorlogsverslaggever of onderzoeksjournalist.

Wat moet je kunnen?

Een goede correspondent is opmerkzaam, kritisch, tactvol, communicatief zeer vaardig en objectief. Je hebt een grote affiniteit met het land of regio waarin je gestationeerd bent en spreekt doorgaans de taal die in de regio overheerst vloeiend. Je beweegt je soepel binnen de andere cultuur. Je bent stressbestendig, kan je verplaatsen in het perspectief van de Nederlandse nieuwsconsument en kan goede en leesbare artikelen schrijven (als je correspondent voor een blad bent) en regisseren/presenteren (als je cameramensen moet aansturen).