Bosbouwtechnicus

Waar werk je?

Als bosbouwtechnicus ben je in dienst van Staatsbosbeheer of een particuliere bosbeheerder, wat in dat geval voornamelijk in het buitenland zal zijn. Je hebt voornamelijk contact met collega's, leidinggevenden, medewerkers bosbeheer en, in voorkomende gevallen, met natuurbeschermers.

Wat doe je?

Bosbouwtechnici voeren het beheer over de tien procent bosgebied, waarmee Nederland bedekt is. Doel kan zijn de productie van hout of natuurbeheer, voor recreatie of natuurwaarde. Vaak is er een meervoudige bestemming, wat het bosbeheer complexer maakt. Als bosbouwkundige zal je vaak veldmetingen doen in een bosperceel dat onder je beheer staat. Verder houd je toezicht op houtkap en technische werkzaamheden. Denk bijvoorbeeld aan het kappen van brandgangen en het coördineren van bosbrandbestrijding en bestrijding van ziekten en plagen. Je assisteert de bosbouwkundige bij het bosmanagement, onder andere door meetgegevens in te voeren en te analysen in beheersoftware.

Wat moet je kunnen?

Als bosbouwtechnicus ben je kwantitatief sterk. Ook analytisch en wiskundig sta je redelijk je mannetje. Je houdt van het buitenleven. Je bent opmerkzaam, praktisch, kunt systematisch werken en een groep aansturen. Contactueel ben je voldoende vaardig om je ondergeschikten te inspireren en motiveren; ook kan je overweg met kritische buitenstaanders, zoal milieuactivisten.