Radiomaker

Waar werk je?

Als radiomaker ben je in dienst bij een landelijke of lokale radiozender of, in het geval van een webzender, zelfstandig ondernemer. Je bent voornamelijk in de opnamestudio te vinden, als je ook verslag doet, reis je ook. Daarnaast leg je contacten met gasten en voer je besprekingen met het management, zendercoördinatoren en dergelijke.

Wat doe je?

Radiomakers hebben de taak om de zenduren van de vele radiozenders die ons land rijk is te vullen met leuke en boeiende inhoud. Radio heeft als groot voordeel boven televisie dat het niet stoort bij taken die ons gezichtsvermogen vereisen, zoals autorijden en kantoorwerk. Dit is de reden dat radio ook na de komst van televisie en internet nog steeds een populair medium is. Webradio maakte een einde aan de beperkingen die de ether stelt, maar heeft een veel kleiner bereik. Als radiomaker werk je samen met geluidsstechnici en zendtechnici. Bij praatprogramma's doe je ook de presentatie en interviews, bij muziekprogramma's praat je de muziekfragmenten aan elkaar met interessante muziekweetjes of de laatste roddels. Hierbij horen vaak ook gesprekken met luisteraars. Hoorspelen, tot de komst van televisie erg populair, vereisen een spannend script en uitgekiende geluideffecten, maar zijn nu een uitzondering.

Wat moet je kunnen?

Een succesvolle radiomaker is creatief, veelzijdig en nieuwsgierig. Je hebt een aanstekelijk enthousiasme. Verder kan je inschatten welke gasten een waardevolle bijdrage aan je programma kunnen leveren. Je hebt een goede neus voor de actualiteit, wat je doelgroep bezig houdt en wat deze doelgroep interessant zou kunnen vinden. Je praat vlot, weet indien nodig de tijd vol te praten, hebt een prettig stemgeluid en bent, als je een baan bij een van de grote landelijke zenders ambieert, een sterke netwerker.