Diskjockey/Videojockey

Waar werk je?

Als diskjockey of videojockey ben je freelance entertainer of ben je in vaste dienst van een discotheek of muziekzender. Je werkt op ongeregelde tijden, voornamelijk 's avonds en in het weekend. Naast contact met je publiek heb je contact met clubeigenaren, geluidstechnici en overig ondersteunend personeel.

Wat doe je?

Disk jockeys vormen het kloppende hart van een discotheek of dance party. Ook lijkt het werkvan de presentator van een radiopogrmma mt alleen muziek enigszins op die van een DJ. Doorgaans staat of valt het succes van een club of dansfeest met de artistieke kwaliteit van een diskjockey. Als DJ kan je de stemming van het publiek goed inschatten en kies je muziek die aansluit bij de muzikale smaak en stemming van de gemiddelde clubbezoeker. Daarnaast heb je beperkte vrijheid om te experimenteren met nummers uit andere genres. Je kan gebruik maken van ouderwetse vinyl platen, cd's of, wat steeds populairder wordt, digitale sound tracks afspelen. Veejays, videojockeys, treden in clubs op, maar ook op gespecialiseerde muziekzenders.

Wat moet je kunnen?

Een goede disk jockey is muziekfanaat, muzikaal, gesteld op een onregelmatige levensstijl en dol op feesten en uitgaan. Je bent vlot in de omgang en stabiel genoeg om er in de chaotische partywereld niet aan onderdoor te gaan. Je beschikt over een behoorlijke vingervlugheid en weet in een mum van tijd de nummers te vinden die je wilt spelen. Tegelijkertijd kan je je eigen muzieksmaak ondergeschikt maken aan die van het publiek als de omstandigheden daarom vragen.