Bedrijfsleider viskwekerij

Waar werk je?

Als bedrijfsleider viskwekerij kan je werken voor een visteeltbedrijf, gedetacheerd zijn om een tijdelijke uitval van een visteler op te vangen of werken als zelfstandig viskweker. Je werktijden lopen het hele jaar door, ook 's nachts: bij zuurstofgebrek is er geen minuut te verliezen. Je hebt onder meer contact met leveranciers,veeartsen en assistenten.

Wat doe je?

Een bedrijfsleider viskwekerij voert de regie over enkele vistanks of visvijvers met kweekvis, zoals paling, tilapia of Afrikaanse meerval. Er zijn ook garnalen- en schelpdierkwekers actief. Ook mosselkwekers worden vaak tot deze sector gerekend, hoewel ze op open zee werken. De sector viskwekerij kwijnt weg door felle concurrentie uit het buitenland, maar wellicht kan jij als vindingrijke en enthousiaste viskweker voor de ommekeer zorgen. Ook is er in het buitenland nog werkgelegenheid. Veel voorkomende taken voor bedrijfsleiders van een viskwekerij zijn: inkoop jonge vissen, watermonsters nemen, inspectie kweekruimtes, inkoop visvoer, contacten met afnemers, administratie bijhouden, oogsten en verwerken van vis.

Wat moet je kunnen?

Een goede bedrijfsleider visteelt is stabiel, nuchter, praktisch ingesteld en een harde werker. Je bent vindingrijk, kwantitatief sterk en nauwgezet. Je bent opgewassen tegen onregelmatige werktijden en komt onmiddellijk in actie als je wordt gewekt. Je bent nauwgezet, hygiŽnisch en beseft terdege dat een moment van onoplettendheid kan leiden tot massale vissterfte en de ondergang van je bedrijf. Je hebt veel verantwoordelijkheidsgevoel.