Sloper

Waar werk je?

Als sloper ben je werkzaam in de sloopbranche die uit verschillende soorten bedrijven bestaat. Het merendeel van deze bedrijven bestaat uit middelgrote en kleine bedrijven. Deze bedrijven richten zich op werkzaamheden binnen de sloopbranche.

Deze werkzaamheden kunnen zijn: renovatiesloop, totaalsloop, bodemsanering en asbestsanering. De sloopwerkzaamheden kunnen worden opgedeeld in sloop in de Bouw en Infrastructuur en industrieel.

Wat doe je?

Je belangrijkste werkzaamheden als sloper zijn: het afschermen van de omgeving, het strippen van gebouwen, verwijderen/demonteren van staalconstructies, hakken van sparingen, verrichten van grondwerk, slopen/demonteren van installaties, spijkervrij maken van voorwerpen, scheiden van sloopmaterialen en opruimen.

Als sloper maak je gebruik van handgereedschappen, al dan niet elektrisch of pneumatisch of gebruikmakend van een snijbrander voor het handmatig slopen. Je kunt ook machinaal slopen waarbij je gebruik maakt van kleine machines. Het gebruik van grote sloopmachines gebeurt door een machinist waarbij jij als sloper dan assisteert. Je werkzaamheden zijn zowel binnen als buiten en je wordt meestal aangestuurd door een voorman sloper of een uitvoerder.

Wat moet je kunnen?

Je weet de voor het bedrijf geldende milieu- en arbovoorschriften na te leven en je maakt op voorgeschreven wijze gebruik van de veiligheidsregels. Je weet hoe je de werkomgeving veilig afschermt en gebruikt persoonlijke beschermingsmiddelen. Je ziet er op toe dat collega's slopers deze persoonlijke beschermingsmiddelen ook gebruiken.

Een belangrijk aspect in de werkzaamheden van de sloper is het herkennen van gevaarlijke stoffen waaronder asbest. Het komt soms voor dat je zelf asbest verwijdert maar het behoort niet tot je standaard taken.

Spreken de werkzaamheden van sloper je aan? Dan is dit beroep zeker iets voor jou!