Steigerbouwer

Waar werk je?

Als steigerbouwer werk je bij een bedrijf dat zich bezighoudt met het bouwen van stalen steigers. Hierbij kun je denken aan een gespecialiseerd steigerbedrijf of een bouwbedrijf. De werkzaamheden vinden vooral in de buitenlucht onder wisselende omstandigheden plaats. Dat doe je niet alleen bij nieuwbouwprojecten, maar ook bij renovatie- en onderhoudswerkzaamheden, zoals renovatie en onderhoud aan historische panden in oude steden. Daardoor kom je op veel verschillende locaties.

Wat doe je?

Bij de bouw zijn steigers nodig. De bouw daarvan is niet iets dat je 'zo maar' even doet. Er gelden allerlei voorschriften en regels over de bouw en de aankleding van de steiger (denk aan railingen, netten en dergelijke.) Als steigerbouwer weet je hoe je op veilige wijze eenvoudige traditionele steigers, systeemsteigers en ondersteuningsconstructies kun monteren. Je kunt werken aan de hand van tekeningen en schetsen en volgens de vastgestelde voorschriften. Je weet ook hoe je de bouw van een steiger logistiek moet aanpakken, je regelt en begeleidt het transport van de steigeronderdelen naar de bouwplaats, zorgt voor machines (hijskranen), apparatuur en gereedschap dat bij de bouw nodig is. Je kent je materiaal en weet ook hoe je dat veilig moet neerzetten - sterk en stabiel. Ook de administratieve afhandeling van (een deel van) het werk kan tot je taken behoren.

Wat moet je kunnen?

Je moet zeer zorgvuldig te werk gaan - fouten kunnen enorme gevolgen hebben voor anderen. Die verantwoordelijkheid moet je aan kunnen. Afspraken met opdrachtgevers en uitvoerders moeten goed vastgelegd worden. Je bent goed op de hoogte van de veiligheidseisen en arbo-voorschriften, je kunt het werk plannen en organiseren en samenwerken met collega's.Belangrijk is dat je zeker geen hoogtevrees hebt!

Spreken de werkzaamheden van Steigerbouwer je aan? Dan is dit beroep zeker iets voor jou!

Verwante beroepen

bouwplaatsassistent