Dekvloerenlegger

Waar werk je?

Een dekvloerenlegger werkt vrijwel altijd binnen. Je hebt geen vaste werkplek, want als dekvloerenlegger ben je op de locatie waar de vloer gelegd gaat worden. Dit kan in een woning zijn, maar ook in een fabriek, een theater, in een winkel, een school of in een kantoorgebouw. Overal waar een vloer is, kan een dekvloerenlegger aan het werk. Je kunt er met dit beroep voor kiezen om ZZP’er te worden, maar de meeste dekvloerenleggers werken in loondienst bij een bedrijf dat gespecialiseerd is in vloeren, of bij een afbouwbedrijf. Je gaat vaak aan het werk als de bouwvakkers (bijna) klaar zijn. Er zijn ook vacatures voor het beroep van dekvloerenleggers in de woningbouw, want je werkt zowel in bestaand onroerend goed als nieuwbouw.

Wat doe je?

Voor de duidelijkheid: een dekvloerenlegger komt niet bij mensen thuis om de nieuwe vloerbedekking of een parketvloer te leggen. Als die over de vloer komen, lopen ze letterlijk over de vloer die jij als dekvloerenlegger gelegd hebt. Wat voor soort vloer je legt, is zeer afhankelijk van de locatie. Een vloer van een fabriek krijgt heel veel te verduren, dus dan gebruik je andere materialen dan bij een mozaďekvloer.

Een dekvloerenlegger krijgt te maken met alle denkbare (dek)vloeren die er bestaan. Kunststof, cementgebonden dekvloeren, een vloer van sierbeton, noem maar op. Daarom wordt er tijdens je opleiding voor het beroep van dekvloerenlegger veel aandacht besteed aan materialenkennis. Bij elke situatie past een andere vloer en jij weet als dekvloerenlegger precies welke materiaalkeuze je moet maken. Elke vloer is anders, dus je werk is beslist niet saai. Het soort dekvloeren dat je legt, kan ook te maken hebben met een eventuele specialisatie van het bedrijf waar je werkt, of met de werkervaring die je opdoet.

Dekvloerenlegger lijkt een onzichtbaar beroep, maar het is wel degelijk voelbaar. Over de meeste vloeren lopen veel mensen. Die merken het snel genoeg als de vloer onder hun voeten niet prettig loopt of als de dekvloer niet glad is. Je werk wordt dus absoluut gewaardeerd.

Wat moet je kunnen?

Voor het uitoefenen van het beroep van dekvloerenlegger moet je materialenkennis hebben, accuraat zijn, naar perfectie streven en het liefst interesse hebben in bouwkunde. Je moet immers begrijpen hoe een gebouw in elkaar zit, waarvoor het gebruikt gaat worden, enzovoort. Je moet voor dit beroep zelfstandig kunnen werken, maar ook in teamverband. Verder is het noodzakelijk dat je uitstekend kunt communiceren met je collega’s en met opdrachtgevers.