Voeger

Waar werk je?

Een voeger werkt bij een bouwbedrijf of als ZZP’er. Aangezien je aan buitenmuren en gevels werkt, vindt jou werk dus buiten plaats. Het is beter als je geen hoogtevrees hebt, want je staat voor dit beroep regelmatig op een steiger.

Wat doe je?

Een voeger wordt ook wel een gevelbehandelaar genoemd. Dat klopt wel. Iedereen die langs de gevel loopt ziet het eindresultaat van het werk van de voeger. Je verzorgt namelijk de afwerking van de voegen tussen de bakstenen. Je doet dit met behulp van mortel, een substantie die je zelf maakt. Het werk van een voeger begint als de metselaar helemaal klaar is.

Het is ook de taak van de voeger om de muur of gevel eerst schoon te maken. Daar is een speciale procedure voor. Een voeger werkt van boven naar beneden. Het is niet alleen belangrijk dat een gevel er keurig uitziet. Als een voeger zijn werk goed doet, dan kan er geen (regen)water in het metselwerk lopen. Gebeurt dit wel, dan komt er vocht naar binnen. Er zijn zowel horizontale als verticale voegen. Die moeten op een bepaalde manier bevestigd worden.

Er is niet alleen werk voor een voeger bij nieuwbouw, maar ook bij reparaties en renovaties aan gevels is een voeger nodig. Meestal werken er minimaal twee voegers aan een gevel, want er zijn werkzaamheden die heel snel na elkaar moeten worden uitgevoerd. De eerste voeger verzorgt fase een, de tweede voeger komt daar direct achter aan voor fase twee. Voor het beroep van voeger moet je dus ook goed kunnen samenwerken.

Wat moet je kunnen?

Het beroep van een voeger vraagt om veel precisie. Je moet je goed realiseren dat je een verantwoordelijke functie hebt. Als je een fout maakt, dan kan dit leiden tot pittige schadeclaims. Je moet dus in staat zijn om goede mortel te maken.
Net als iedereen die in de bouw werkt, moet je goed kunnen communiceren. Daarop vormt het beroep van voeger geen uitzondering.