Plafond-/wandmonteur

Waar werk je?

Een plafond-/wandmonteur werkt vrijwel altijd binnen, maar je moet er wel rekening mee houden dat je regelmatig op behoorlijke hoogte werkt. Uiteindelijk werk je aan plafonds. Dit is geen beroep voor iemand met hoogtevrees.
Een plafond-/wandmonteur is over het algemeen werkzaam in loondienst. Er zijn ook plafond-/wandmonteurs die een eigen bedrijf starten en mensen in dienst nemen, maar in dit beroep kom je niet zoveel ZZP’ers tegen.
Meestal vinden plafond-/wandmonteurs werk bij bedrijven die zich richten op afbouw wat betreft de montage van plafonds en wanden in nieuwbouw of na renovatie.

Wat doe je?

Je werkt in alle denkbare woningen en gebouwen die er maar bestaan. Elk pand heeft immers wanden en plafonds. Het beroep van plafond-/wandmonteur houdt in dat je plafond- en wandsystemen monteert, het voorbereidende werk hiervoor doet en de wanden en plafonds ook echt aanbrengt. Soms werk je in een woning, dan weer in een kantoorpand, een ziekenhuis, een fabriekshal, noem maar op. Er komt meer bij kijken dan je misschien denkt. Vergeet niet dat er in een plafond uitsparingen zitten voor lampen en/of roosters voor luchtregulering.

Wat voor soort wanden en plafonds je plaatst, is volledig afhankelijk van de specialiteit van het bedrijf waar je werkzaam bent. Je hebt namelijk vaste wanden, maar ook demontabele wanden.

Neem bijvoorbeeld grote complexen zoals Ahoy Rotterdam of de Jaarbeurshallen in Utrecht, waar allerlei evenementen georganiseerd worden. Voor Indoor wielrennen wordt de ruimte heel anders gebruikt dan voor een kunstbeurs of de vakantiebeurs. Misschien ben jij wel de plafond-/wandmonteur die een keer de demontabele wanden van de stands van een beurs gaat monteren. Je werk als plafond-wandmonteur is altijd anders, wat je beroep afwisselend maakt.

Wat moet je kunnen?

Waar je ook werkt, je moet je als plafond-/wandmonteur aan een aantal voorschriften houden. Vooral als het gaat om veiligheid. Niemand wil dat het plafond of de wand naar beneden komt! De mensen die er straks onder lopen niet, maar jij ook niet. Het gaat net zo goed om je eigen veiligheid. Voor dit beroep moet je dus verantwoordelijkheidsgevoel hebben, behoorlijk kunnen communiceren, (bouw)tekeningen kunnen lezen, technisch zijn en over ruimtelijk inzicht beschikken. Dit laatste is heel belangrijk. Een plafond-/wandmonteur stelt zich flexibel op, is stressbestendig en weet de juiste oplossing te bedenken als dingen niet volgens plan verlopen. Je moet goed zelfstandig kunnen functioneren, maar ook in teamverband.