Webdeveloper

Waar werk je?

Webdeveloper is een beroep waarmee je bij elk bedrijf aan de slag kunt dat zich richt op het ontwikkelen van uiteenlopende soorten websites en applicaties. Dan ben je in vaste dienst. Het kan om een reclamebureau gaan, een bedrijf dat communicatie verzorgt, noem maar op. Er zijn een heleboel webdevelopers die ZZP’er zijn.

Wat doe je?

Een webdeveloper is vaak van begin tot eind betrokken bij de ontwikkeling van een website of app. Het valt onder jouw beroep om de sites of apps te ontwerpen, te bouwen en beschikbaar maken. Soms is het ook de bedoeling dat je de site of app onderhoudt. Eigenlijk ben je een creatieve techneut.

Als webdeveloper kun je de meest uiteenlopende opdrachtgevers krijgen. Het is bij dit beroep mogelijk om je te specialiseren in het maken van websites en apps voor een specifieke branche, maar dat hoeft niet. De opdrachtgevers kunnen particulieren zijn, de overheid, ondernemers, verenigingen, kleine of grote sportclubs, enzovoort. Iedereen die een (mobiele) website of (mobiele) app nodig heeft, is welkom bij jou.

Het is belangrijk dat je bepaalde trends en ontwikkelingen die met je beroep te maken hebben goed bijhoudt, want anders maak je een product dat technisch niet aan de huidige eisen voldoet. Een webdeveloper moet ook goed kunnen luisteren, want je bent in staat om de wens van de opdrachtgever te verwerken in het product dat je ontwikkelt. Als jij een website maakt zonder rekening te houden met de wensen van de opdrachtgever, dan ben je vaak de opdracht kwijt.

Wat moet je kunnen?

Voor het beroep van webdeveloper moet je vernieuwend durven zijn en verstand hebben van technologie rond websites, grafisch vormgeven, photoshoppen en andere vormen van digitale beeldbewerking plus verstand hebben van audio en video. Er zijn immers websites waarop videofilmpjes staan en die zijn ook door de webdeveloper ontwikkeld. Als je voor jezelf wilt beginnen, dan moet je de basisprincipes van ondernemen kennen.
Verder ben je in staat om de wensen van de opdrachtgever tot leven te brengen.