Servicetechnicus elektrotechniek

Waar werk je?

Het beroep van servicetechnicus elektrotechniek voer je vrijwel altijd uit in loondienst. Je bent werkzaam bij een storingsdienst of op de afdeling onderhoud van een fabriek. Je kunt betrokken zijn bij het onderhoud van een groot complex of winkelcentrum. Een installatiebedrijf is ook een mogelijkheid. Overal waar sprake is van onderhoud op elektrotechnisch gebied liggen er voor jouw beroep kansen.

Wat doe je?

Een servicetechnicus elektrotechniek richt zich op het onderhoud van allerlei soorten machines. Die kunnen in een fabriek staan, maar ook bij particulieren thuis. Denk aan het onderhoud van bijvoorbeeld cv ketels of aan elektrische apparaten. Als je werkt bij de servicedienst van een witgoedwinkel, dan komen er andere technische problemen op je weg dan wanneer je bij een winkelcentrum werkt. In dat geval ga je aan de slag met de airconditioning. Wat je bij de uitvoering van je beroep precies doet, is sterk gerelateerd aan je werkplek.

Je taak bestaat uit het onderhouden en eventueel verhelpen van elektrotechnische apparaten. Een andere optie is dat je bij het opleveren van nieuwbouw wordt ingeschakeld om te controleren of alles naar behoren werkt. Inspectie is soms een belangrijk onderdeel van het beroep van een servicetechnicus elektrotechniek, net als het eventueel opnieuw afstellen van apparaten.

Wat moet je kunnen?

Dit beroep oefen je heel vaak alleen uit. Daarom moet je als servicetechnicus elektrotechniek zelfstandig kunnen werken, beslissingen nemen, stressbestendig zijn en op jezelf durven vertrouwen. Natuurlijk ben je enthousiast over techniek, maar dat spreekt voor zich.
Tot slot werk je klantgericht, want ook voor dit beroep geldt dat de klant koning is.