Waterbouwer

Waar werk je?

Je werkt als waterbouwer eigenlijk altijd buiten. Je werkt altijd in de buurt van water, bijvoorbeeld bij beekjes, rivieren, kanalen, sluizen of meren. Meestal werk je voor de overheid of bedrijven gespecialiseerd in dit werk.

Wat doe je?

Je werkt eigenlijk altijd op of rond het water. Jij houdt je bezig met zaken als het aanleggen en onderhouden van bouwwerken in of op het water, bijvoorbeeld sluizen, bruggen en kanalen. Daarbij ben je ook bezig met het grond dat erbij hoort, omdat je soms ook op grond moet bouwen. Verder zul je steigers en beschoeiingen moeten plaatsen. Je legt aan- en afvoerwegen aan en regelt omleidingen voor waterstromen. Verder zorg je dat je in een veilige omgeving werkt. Dit is niet alleen belangrijk voor jou of je collega´s, maar ook voor mensen die het werkgebied passeren, zoals voetgangers en fietsers.

Wat moet je kunnen?

Omdat je in een team werkt, moet je goed kunnen samenwerken. Je let goed op de veiligheid en je denkt om het milieu. Je kunt omgaan met de machines die gebruikt worden en je kunt technische tekeningen lezen. Verder heb je verstand van verschillende soorten grond.