Werkvoorbereider gespecialiseerde aannemerij

Beroepsbeeld: waar werk je en wat doe je?

Na het afronden van de opleiding werkvoorbereider gespecialiseerde aannemerij kun je aan de slag voor een gespecialiseerd aannemingsbedrijf. Zijn werkzaamheden variëren van werkopname tot het controleren van de kwaliteit op de bouwplaats, productiehal of werkplaats. Accent van zijn werkzaamheden ligt op het voorbereiden van projecten, opstellen van werkdocumenten, calculeren, offreren en inkoop van materialen/materieel. Hij werkt veelal vanuit kantoor.

In de opleiding leer je de bouwkosten te berekenen en hiervoor offertes uit te werken voor de klant. Daarnaast komen onderdelen aan bod als het verzamelen van projectinformatie het samenstellen van uitvoeringsinformatie en organisatie van materialen en middelen. Ook leer je het bewaken en controleren van voortgang en kwaliteit en kun je er voor zorgen dat ook de begroting in acht wordt gehouden.

Opleidingsinhoud

Tijdens de opleiding leer je berekeningen maken over verschillende mensen, machines en materialen. Alles wat nodig is voor een opkomend project. Leiding geven wordt gestimuleerd en is een vaardigheden die jij na de opleiding helemaal onder de knie hebt. Kwaliteitscontroles uitvoeren is een van de onderdelen die aan bod komt binnen de opleiding. Hiernaast leer je bestellingen te plaatsen en planningen op te stellen. Alles om jou voor te bereiden op het échte werk.

Toelatingseisen: wat heb je nodig?

Een mbo-opleiding op niveau-4 heet een middenkaderopleiding. Je studie duurt 3 of 4 jaar, dit verschilt per opleiding.

De toelatingseisen zijn voor een middenkaderopleiding iets anders dan voor mbo-opleidingen op de andere niveaus:

  • je hebt een diploma vmbo kaderberoepsgerichte leerweg, vmbo theoretische leerweg, mavo, mavo-vbo of vmbo gemengde leerweg;
  • je hebt een diploma van een vakopleiding, dus mbo niveau 3, is meestal voldoende voor een mbo-studie op niveau 4;
  • je hebt een basisberoepsopleiding (mbo niveau 2) gedaan. (je kan dan bij sommige scholen beginnen aan een middenkaderopleiding);
  • een overgangsbewijs van de derde naar de vierde klas havo of vwo. (sommige scholen willen dat je een havodiploma hebt voor een mbo-opleiding op niveau 4, maar dat verschilt per school. Informeer hiernaar bij de school).

Kosten

Binnen het beroepsonderwijs wordt onderscheid gemaakt tussen les- en cursusgeld. Vanaf je 18e ben je verplicht dit te betalen. Naast deze kosten krijg je te maken met schoolkosten, zoals boekenkosten, reiskosten etc.

  • Voltijd MBO (BOL):
Voor het studiejaar 2022/2023 is het wettelijke collegegeld vastgesteld op € 1.239,-.
Neem voor mogelijkheden m.b.t. studiefinanciering contact op met DUO.

  • Deeltijd MBO (BBL):
Volg je een assistent- of basisberoepsopleiding niveau 1 en 2 (de assistent-, entree en basisberoepsopleiding) dan is het lesgeld voor 2022/2023 € 258,-..
Volg je een vak-, middenkader- of specialistenopleiding niveau 3 en 4 (vak-, middenkader- en specialistenopleiding) dan is het lesgeld voor 2022/2023 € 624,-.

Deze bijdrage verschilt per school. Het wettelijk les- en cursusgeld wordt jaarlijks geïndexeerd.

Verder leren

Wil je verder studeren? Na deze niveau-4 middenkaderopleiding kun je doorstromen naar een HBO studie aan een Hogeschool.

Beroepseisen: Wat wordt er van je verwacht?

Je bent altijd goed met cijfers geweest en hebt een talent voor organiseren. Het is van belang een goed technisch inzicht te hebben en daarnaast goed te kunnen functioneren binnen een team. Op een kantoor werken is voor jou geen probleem en je bent verantwoordelijk genoeg om relevante adviezen te verstrekken in de toekomst.

Gratis informatie aanvragen

Selecteer één of meerdere instellingen waarvan je informatie wil aanvragen.

Scholen / instellingen

Onderstaand de lijst met instellingen die deze opleiding geven.

 
School / instelling Leerweg
Hilversum - MBO College Hilversum (ROC van Amsterdam) BOL BBL
Hoogeveen, Groningen - Alfa College BOL BBL
Nieuwegein - ROC Midden Nederland BOL BBL

Vul hieronder jouw gegevens in, dan krijg je gratis informatie toegestuurd.

  • De ingevoerde (persoons)gegevens worden door de geselecteerde opleidingsaanbieder(s) gebruikt om de gestelde vraag te beantwoorden;
  • Indien gewenst mag de onderwijsinstelling waar ik mijn aanvraag naar stuur mijn gegevens bewaren om mij van advies te voorzien;
  • Ik ben tenminste 16 jaar oud, of heb toestemming van mijn ouders of voogd om deze informatieaanvraag te verzenden;
  • De privacy statement en algemene voorwaarden van Stichting ROC.nl zijn van toepassing.