Werkvoorbereider installaties

Beroepsbeeld: waar werk je en wat doe je?

Als werkvoorbereider installaties werk je bij een elektrotechnisch installatiebedrijf of een elektrotechnisch bedrijf in de industriële sector. Het bedrijf waar je werkzaam bent zal actief zijn in een van de volgende technieken of sectoren: klimaattechnieken, isolatietechnieken, meet- en regeltechnieken, elektrotechnische installaties, machinebouw, transportmiddelenindustrie, werktuigkundige installatie en anderen. Je ziet, de keus is groot genoeg om na je studie aan het werk te gaan in een sector waarin je graag wilt werken.
Als werkvoorbereider installaties zal je met behulp van een CAD- tekenprogramma technische tekeningen maken van producten of installaties. Ook moet je als werkvoorbereider installaties berekeningen maken over de inzet van de mensen, materialen en machines.
Je bent door deze manier van werken betrokken bij het hele proces. Dit vanaf het moment van het ontwikkelen van het product tot de oplevering. Daarom zorg je als werkvoorbereider installaties ook voor het plannen en ondersteunen van de productie.

Opleidingsinhoud

Als werkvoorbereider installaties in spe leer je offertes opstellen en planningen maken. Aangezien je na je studie te maken krijgt met het maken van installaties berekeningen over de inzet van de mensen, materialen en machines komt dit ook ruim aan bod tijdens je opleiding.

Toelatingseisen: wat heb je nodig?

Een mbo-opleiding op niveau-4 heet een middenkaderopleiding. Je studie duurt 3 of 4 jaar, dit verschilt per opleiding.

De toelatingseisen zijn voor een middenkaderopleiding iets anders dan voor mbo-opleidingen op de andere niveaus:

  • je hebt een diploma vmbo kaderberoepsgerichte leerweg, vmbo theoretische leerweg, mavo, mavo-vbo of vmbo gemengde leerweg;
  • je hebt een diploma van een vakopleiding, dus mbo niveau 3, is meestal voldoende voor een mbo-studie op niveau 4;
  • je hebt een basisberoepsopleiding (mbo niveau 2) gedaan. (je kan dan bij sommige scholen beginnen aan een middenkaderopleiding);
  • een overgangsbewijs van de derde naar de vierde klas havo of vwo. (sommige scholen willen dat je een havodiploma hebt voor een mbo-opleiding op niveau 4, maar dat verschilt per school. Informeer hiernaar bij de school).

Kosten

Binnen het beroepsonderwijs wordt onderscheid gemaakt tussen les- en cursusgeld. Vanaf je 18e ben je verplicht dit te betalen. Naast deze kosten krijg je te maken met schoolkosten, zoals boekenkosten, reiskosten etc.

  • Voltijd MBO (BOL):
Voor het studiejaar 2022/2023 is het wettelijke collegegeld vastgesteld op € 1.239,-.
Neem voor mogelijkheden m.b.t. studiefinanciering contact op met DUO.

  • Deeltijd MBO (BBL):
Volg je een assistent- of basisberoepsopleiding niveau 1 en 2 (de assistent-, entree en basisberoepsopleiding) dan is het lesgeld voor 2022/2023 € 258,-..
Volg je een vak-, middenkader- of specialistenopleiding niveau 3 en 4 (vak-, middenkader- en specialistenopleiding) dan is het lesgeld voor 2022/2023 € 624,-.

Deze bijdrage verschilt per school. Het wettelijk les- en cursusgeld wordt jaarlijks geïndexeerd.

Verder leren

Wil je verder studeren? Na deze niveau-4 middenkaderopleiding kun je doorstromen naar een HBO studie aan een Hogeschool.

Beroepseisen: Wat wordt er van je verwacht?

Het werk dat je uitvoert zal je doen in opdracht van je leidinggevende. Je werkt zelfstandig het product uit. Je zal daarbij bij het ontwikkelen van het product creatief moeten zijn. Je moet het ontwikkelen van een nieuw product zien als een uitdaging en de problemen die je tegenkomt oplossen. Je moet goed op de hoogte zijn en blijven van de laatste ontwikkelingen in je vakgebied. Je moet je verantwoordelijk voelen voor het ontwikkelen van het nieuwe product dat je in opdracht uitvoert.

Gratis informatie aanvragen

Selecteer één of meerdere instellingen waarvan je informatie wil aanvragen.

Scholen / instellingen

Onderstaand de lijst met instellingen die deze opleiding geven.

 
School / instelling Leerweg
Amersfoort - MBO Amersfoort BOL BBL
Beverwijk - ROC Nova College BOL BBL
Breda - Curio BOL BBL
Bussum - MBO College Hilversum (ROC van Amsterdam) BOL BBL
Den Haag - ROC Mondriaan BOL BBL
Doetinchem - Graafschap College BOL BBL
Eindhoven - Summa College BOL BBL
Heerhugowaard - ROC Horizon College BOL BBL
Hengelo - ROC van Twente BOL BBL
Hoogeveen - Alfa College BOL BBL
Leeuwarden - ROC Friese Poort BOL BBL
Rotterdam - Techniek College Rotterdam BOL BBL

Vul hieronder jouw gegevens in, dan krijg je gratis informatie toegestuurd.

  • De ingevoerde (persoons)gegevens worden door de geselecteerde opleidingsaanbieder(s) gebruikt om de gestelde vraag te beantwoorden;
  • Indien gewenst mag de onderwijsinstelling waar ik mijn aanvraag naar stuur mijn gegevens bewaren om mij van advies te voorzien;
  • Ik ben tenminste 16 jaar oud, of heb toestemming van mijn ouders of voogd om deze informatieaanvraag te verzenden;
  • De privacy statement en algemene voorwaarden van Stichting ROC.nl zijn van toepassing.