Werkvoorbereider houttechniek

Beroepsbeeld: waar werk je en wat doe je?

Na het afronden van een opleiding tot Werkvoorbereider houttechniek kun je aan de slag bij bedrijven die gericht zijn op het industrieel produceren met houten elementen. Denk bijvoorbeeld aan een meubelfabrikant of aan raam- en kozijnwerk. Als beginnend beroepsbeoefenaar werk je samen met je leidinggevende, je collega’s en de klant aan verscheidene projecten.

De kern van je werkzaamheden is het werk voorbereiden. Echter, zijn je taken veel uiteenlopender en uitdagender dan dit.Je kent alle instructies en procedures op gebied van kwaliteit en veiligheid. Hierdoor zorg jij ervoor dat de gezondheid van jou en je collega’s voorop komt te staan. Je weet je aan de planning te houden en werk je nauwkeurig. Jij weet problemen te signaleren en op te lossen, en dat alles met als doel: een mooi eindproduct voor de klant.

Opleidingsinhoud

De opleiding werkvoorbereider houttechniek geeft jou de basis die jij nodig hebt om een echte vakman te worden! Tijdens de opleiding leer jij onder andere berekeningen maken, offertes opstellen en hoe het inkoopproces in zijn werk gaat. Aangezien je als werkvoorbereider houttechniek veel te maken krijgt met werken in teamverband en leidinggeven, leer je ook deze skills tijdens deze opleiding.

Toelatingseisen: wat heb je nodig?

Een mbo-opleiding op niveau-4 heet een middenkaderopleiding. Je studie duurt 3 of 4 jaar, dit verschilt per opleiding.

De toelatingseisen zijn voor een middenkaderopleiding iets anders dan voor mbo-opleidingen op de andere niveaus:

  • je hebt een diploma vmbo kaderberoepsgerichte leerweg, vmbo theoretische leerweg, mavo, mavo-vbo of vmbo gemengde leerweg;
  • je hebt een diploma van een vakopleiding, dus mbo niveau 3, is meestal voldoende voor een mbo-studie op niveau 4;
  • je hebt een basisberoepsopleiding (mbo niveau 2) gedaan. (je kan dan bij sommige scholen beginnen aan een middenkaderopleiding);
  • een overgangsbewijs van de derde naar de vierde klas havo of vwo. (sommige scholen willen dat je een havodiploma hebt voor een mbo-opleiding op niveau 4, maar dat verschilt per school. Informeer hiernaar bij de school).

Kosten

Binnen het beroepsonderwijs wordt onderscheid gemaakt tussen les- en cursusgeld. Vanaf je 18e ben je verplicht dit te betalen. Naast deze kosten krijg je te maken met schoolkosten, zoals boekenkosten, reiskosten etc. Deze bijdrage verschilt per school.

  • Voltijd MBO (BOL):
Voor het studiejaar 2023/2024 is het wettelijke collegegeld vastgesteld op € 1.357,-.
Neem voor mogelijkheden m.b.t. studiefinanciering contact op met DUO.

  • Deeltijd MBO (BBL):
Volg je een assistent- of basisberoepsopleiding niveau 1 en 2 (de assistent-, entree en basisberoepsopleiding) dan is het lesgeld voor 2023/2024 € 270,-.

Volg je een vak-, middenkader- of specialistenopleiding niveau 3 en 4 (vak-, middenkader- en specialistenopleiding) dan is het lesgeld voor 2023/2024 € 654,-.

Het wettelijk les- en cursusgeld wordt jaarlijks geïndexeerd.

Verder leren

Wil je verder studeren? Na deze niveau-4 middenkaderopleiding kun je doorstromen naar een HBO studie aan een Hogeschool.

Beroepseisen: Wat wordt er van je verwacht?

Is deze opleiding iets voor jou? Dan kun je nauwkeurig werken en geef jij graag leiding. Ook zie jij uitdaging in het maken van mooie producten, tegen zo laag mogelijke kosten. Daarnaast ben jij sociaal en kun je goed in teamverband werken.

Gratis informatie aanvragen

Selecteer één of meerdere instellingen waarvan je informatie wil aanvragen.

Scholen / instellingen

Onderstaand de lijst met instellingen die deze opleiding geven.

 
School / instelling Leerweg
Dordrecht - Da Vinci College BOL BBL
Ede - Technova College BOL BBL
Heerenveen - Firda (Friesland College) BOL BBL
Nieuwegein - ROC Midden Nederland BOL BBL
Rijssen - ROC van Twente BOL BBL
Rotterdam - HMC Rotterdam BOL BBL
Veldhoven - Summa College BOL BBL

Vul hieronder jouw gegevens in, dan krijg je gratis informatie toegestuurd.

  • De ingevoerde (persoons)gegevens worden door de geselecteerde opleidingsaanbieder(s) gebruikt om de gestelde vraag te beantwoorden;
  • Indien gewenst mag de onderwijsinstelling waar ik mijn aanvraag naar stuur mijn gegevens bewaren om mij van advies te voorzien;
  • Ik ben tenminste 16 jaar oud, of heb toestemming van mijn ouders of voogd om deze informatieaanvraag te verzenden;
  • De privacy statement en algemene voorwaarden van Stichting ROC.nl zijn van toepassing.