Montagemedewerker houttechniek

Beroepsbeeld: waar werk je en wat doe je?

Zoals je waarschijnlijk al had verwacht naar aanleiding van de naam van de opleiding, is jouw toekomstige werkgever een bedrijf dat zich bezighoudt met het industrieel produceren van houten producten. Als je bedenkt hoeveel houten producten en gebruiksvoorwerpen er zijn, dan kun je je voorstellen dat het exacte productieproces nogal varieert. Je kunt onder andere denken aan gevelelementen of houten elementen voor houtskeletbouw.

Opleidingsinhoud

Montagemedewerker industrieel produceren met hout is een opleiding op MBO2-niveau. Naast kennis over houtbewerking en montage vormen ook de verplichte vakken vanuit de overheid (o.a. Nederlands en rekenen) de basis van de leerstof.

Toelatingseisen: wat heb je nodig?

Een mbo-opleiding op niveau 2 heet een basisberoepsopleiding. Wil je bijvoorbeeld verkoper of medewerker financiële administratie worden? Dan kan je terecht bij een basisberoepsopleiding op niveau 2. De toelatingseisen voor dit niveau mbo-studies zijn strenger dan voor entreeopleidingen. Wil je een mbo-opleiding op niveau 2 doen? Dan heb je minimaal nodig:
  • een vmbo-diploma basisberoepsgerichte leerweg of;
  • een diploma van een kaderberoepsgerichte leerweg, vmbo theoretische leerweg, mavo, mavo-vbo of vmbo gemengde leerweg of;
  • een diploma van een entreeopleiding of een andere basisberoepsopleiding
  • zat je ooit op de havo of het vwo? Heb je dit niet afgemaakt? En wil je nu graag een mbo-opleiding doen? Dan mag je (als je van de derde naar de vierde klas overging) meestal een basisberoepsopleiding doen. Maar dat verschilt per school.

Kosten

Binnen het beroepsonderwijs wordt onderscheid gemaakt tussen les- en cursusgeld. Vanaf je 18e ben je verplicht dit te betalen. Naast deze kosten krijg je te maken met schoolkosten, zoals boekenkosten, reiskosten etc. Deze bijdrage verschilt per school.

  • Voltijd MBO (BOL):
Voor het studiejaar 2023/2024 is het wettelijke collegegeld vastgesteld op € 1.357,-.
Neem voor mogelijkheden m.b.t. studiefinanciering contact op met DUO.

  • Deeltijd MBO (BBL):
Volg je een assistent- of basisberoepsopleiding niveau 1 en 2 (de assistent-, entree en basisberoepsopleiding) dan is het lesgeld voor 2023/2024 € 270,-.

Volg je een vak-, middenkader- of specialistenopleiding niveau 3 en 4 (vak-, middenkader- en specialistenopleiding) dan is het lesgeld voor 2023/2024 € 654,-.

Het wettelijk les- en cursusgeld wordt jaarlijks geïndexeerd.

Verder leren

Wil je verder studeren? Dan kan je een mbo niveau-3 vakopleiding doen.

Beroepseisen: Wat wordt er van je verwacht?

Als je graag met je handen werkt, is dit een ideaal beroep voor jou. Tijdens de uitvoering van jouw deel van het productieproces is het belangrijk dat je altijd let op de regels en veiligheid. Je stelt je collegiaal op naar werknemers op diverse niveaus. Je controleert goed of de kwaliteit van je werk voldoet aan de eisen en vindt snel de balans tussen snelheid en kwaliteit. Gebeurt er iets waardoor je werkzaamheden en daarmee het gehele productieproces in gevaar komen, dan trek je aan de bel.

Gratis informatie aanvragen

Selecteer één of meerdere instellingen waarvan je informatie wil aanvragen.

Scholen / instellingen

Onderstaand de lijst met instellingen die deze opleiding geven.

 
School / instelling Leerweg
Amersfoort, Apeldoorn, Gouda, Gorinchem - Hoornbeeck College BOL BBL
Doetinchem - Graafschap College BOL BBL
Dordrecht - Da Vinci College BOL BBL
Ede - Technova College BOL BBL
Hardenberg - Alfa College BOL BBL
Heerenveen - Firda (Friesland College) BOL BBL
Heerhugowaard - ROC Horizon College BOL BBL
Nieuwegein - ROC Midden Nederland BOL BBL
Nijmegen - ROC Nijmegen BOL BBL
Rijssen, Vroomshoop - ROC van Twente BOL BBL
Rotterdam - HMC Rotterdam BOL BBL
Tilburg - ROC Tilburg BOL BBL
Veghel - Koning Willem I College BOL BBL
Veldhoven - Summa College BOL BBL

Vul hieronder jouw gegevens in, dan krijg je gratis informatie toegestuurd.

  • De ingevoerde (persoons)gegevens worden door de geselecteerde opleidingsaanbieder(s) gebruikt om de gestelde vraag te beantwoorden;
  • Indien gewenst mag de onderwijsinstelling waar ik mijn aanvraag naar stuur mijn gegevens bewaren om mij van advies te voorzien;
  • Ik ben tenminste 16 jaar oud, of heb toestemming van mijn ouders of voogd om deze informatieaanvraag te verzenden;
  • De privacy statement en algemene voorwaarden van Stichting ROC.nl zijn van toepassing.