ROC van Twente

Industrieel lakverwerker

Beroepsbeeld: waar werk je en wat doe je?

Als industrieel lakverwerker zorg je dat metalen, houten, of kunststof voorwerpen voorzien worden van een verflaag of een (poeder)coating. Je kunt aan het werk in de branches: industriële lakverwerking, jacht schilderen, meubelindustrie, houtbouw, metaalconservering, of de vliegtuigindustrie. Als je van het fijnere werk houdt, dan behandel je fietsen, meubels, magazijnstellingen enzovoort. Ben je meer van het grotere werk? In dat geval ben je bijvoorbeeld bezig op een mammoettanker of in een vliegtuig. Je werkt in de meeste gevallen op hoogte. Je zult meestal in een aparte (geconditioneerde) ruimte aan het werk zijn, maar een enkele keer werk je ook op een buitenlocatie.

Opleidingsinhoud

Dit beroep leer je het beste in de praktijk. Het overgrote deel van de opleiding werk je in een erkend leerbedrijf. Uiteraard word je hier ook begeleid. De rest van de opleiding ben je op school voor (praktijk)lessen.

Kosten

Binnen het beroepsonderwijs wordt onderscheid gemaakt tussen les- en cursusgeld. Vanaf je 18e ben je verplicht dit te betalen. Naast deze kosten krijg je te maken met schoolkosten, zoals boekenkosten, reiskosten etc. Deze bijdrage verschilt per school.

  • Voltijd BOL:
Voor het studiejaar 2019/2020 (start 1 september) is het wettelijke collegegeld vastgesteld op € 1.168,- Neem voor mogelijkheden m.b.t. studiefinanciering contact op met DUO.

  • BBL en Deeltijd BOL:
Volg je een assistent- of basisberoepsopleiding (niveau 1 en 2), dan is het cursusgeld voor 2019/2020 € 243,-. Volg je een vak-, middenkader- of specialistenopleiding (niveau 3 en 4) dan is dit € 588,-.

Beroepseisen: Wat wordt er van je verwacht?

Als industrieel lakverwerker wordt van je verwacht dat je kennis hebt van je vak. Je kent de technieken en producten waarmee je werk. Al deze zaken leer je natuurlijk tijdens je opleiding. Belangrijk is, dat je goed zelfstandig kunt werken en je nauwkeurig en geduldig bent. Je kunt een opdracht van het begin tot het einde naar behoren uitvoeren. Dat wil niet zeggen dat je altijd alleen werkt. Meestal werk je juist in teamverband. Daarom is samenwerken en overleggen met collega’s en je leidinggevende ook van belang. In dit werk is veiligheid heel belangrijk en daarom weet je je precies te houden aan de ARBO-, milieu- en veiligheidsvoorschriften. Er komen ook administratieve zaken bij kijken, zoals het rapporteren van jouw werkzaamheden, dus beheers je de Nederlandse taal naar behoren.

Gratis informatie aanvragen

Selecteer één of meerdere instellingen waarvan je informatie wil aanvragen.

Scholen / instellingen

Onderstaand de lijst met instellingen die deze opleiding geven.

 
School / instelling Leerweg
Diemen - ROC van Amsterdam BOL BBL
Dordrecht - Da Vinci College BOL BBL
Hengelo - ROC van Twente BOL BBL
Sneek - ROC Friese Poort BOL BBL
Tilburg - ROC Tilburg BOL BBL

Vul hieronder jouw gegevens in, dan krijg je gratis informatie toegestuurd.

  • De ingevoerde (persoons)gegevens worden door de geselecteerde opleidingsaanbieder(s) gebruikt om de gestelde vraag te beantwoorden;
  • Indien gewenst mag de onderwijsinstelling waar ik mijn aanvraag naar stuur mijn gegevens bewaren om mij van advies te voorzien;
  • Ik ben tenminste 16 jaar oud, of heb toestemming van mijn ouders of voogd om deze informatieaanvraag te verzenden;
  • De privacy statement en algemene voorwaarden van Stichting ROC.nl zijn van toepassing.