ROC Midden Nederland

Interieurvakman parketvloeren

Beroepsbeeld: waar werk je en wat doe je?

Na het afronden van de opleiding tot Interieurvakman parketvloeren kun je aan de slag als parketteur bij een parketleggersbedrijf. Hierbij kun je in het bedrijf zelf werken, maar ook op locatie bij de klant. Je voornaamste taak is het leggen en/of onderhouden van parketvloeren. Afhankelijk van de grootte van de klus werk je samen met of onder begeleiding van een allround parketteur.

Je werkzaamheden als Interieurvakman parketvloeren zijn voornamelijk uitvoerend. Als parketteur is precies en maatvast werken van groot belang. Nauwkeurigheid is nodig om de klant van goede kwaliteit te kunnen voorzien. De klant is koning, daarom moet je goed afstemmen en communiceren. Dit doe je onder toezicht van je leidinggevende, die eindverantwoordelijk is. Je kent de voorschriften en procedures rondom het werk. Daarnaast heb jij als geen ander verstand van de materialen om de juiste parketvloer te kunnen leggen en te onderhouden.

Opleidingsinhoud

Je leert tijdens de opleiding Interieurvakman parketvloeren alles over het leggen van vloeren. Van de vloer voorbereiden, het leggen van de vloeren en het afwerken wanneer de vloer ligt. Deze handelingen kun je aan het eind van de opleiding met verschillende typen vloeren, waaronder laminaat en parket.
Nederlands, burgerschap en rekenen zijn standaard vakken die je kunt verwachten wanneer je voor deze opleiding kiest.

Toelatingseisen: wat heb je nodig?

Een mbo-opleiding op niveau 2 heet een basisberoepsopleiding. Wil je bijvoorbeeld verkoper of medewerker financiële administratie worden? Dan kan je terecht bij een basisberoepsopleiding op niveau 2. De toelatingseisen voor dit niveau mbo-studies zijn strenger dan voor entreeopleidingen. Wil je een mbo-opleiding op niveau 2 doen? Dan heb je minimaal nodig:
  • een vmbo-diploma basisberoepsgerichte leerweg of;
  • een diploma van een kaderberoepsgerichte leerweg, vmbo theoretische leerweg, mavo, mavo-vbo of vmbo gemengde leerweg of;
  • een diploma van een entreeopleiding of een andere basisberoepsopleiding
  • zat je ooit op de havo of het vwo? Heb je dit niet afgemaakt? En wil je nu graag een mbo-opleiding doen? Dan mag je (als je van de derde naar de vierde klas overging) meestal een basisberoepsopleiding doen. Maar dat verschilt per school.

Kosten

Binnen het beroepsonderwijs wordt onderscheid gemaakt tussen les- en cursusgeld. Vanaf je 18e ben je verplicht dit te betalen. Naast deze kosten krijg je te maken met schoolkosten, zoals boekenkosten, reiskosten etc. Deze bijdrage verschilt per school.

  • Voltijd MBO (BOL):
Voor het studiejaar 2023/2024 is het wettelijke collegegeld vastgesteld op € 1.357,-.
Neem voor mogelijkheden m.b.t. studiefinanciering contact op met DUO.

  • Deeltijd MBO (BBL):
Volg je een assistent- of basisberoepsopleiding niveau 1 en 2 (de assistent-, entree en basisberoepsopleiding) dan is het lesgeld voor 2023/2024 € 270,-.

Volg je een vak-, middenkader- of specialistenopleiding niveau 3 en 4 (vak-, middenkader- en specialistenopleiding) dan is het lesgeld voor 2023/2024 € 654,-.

Het wettelijk les- en cursusgeld wordt jaarlijks geïndexeerd.

Verder leren

Wil je verder studeren? Dan kan je een mbo niveau-3 vakopleiding doen.

Beroepseisen: Wat wordt er van je verwacht?

Je bent vanuit jezelf heel handig aangelegd en werkt graag met je handen. Je hebt goed inzicht in het leggen van vloeren en kunt ook inschatten welk type vloer mooi zou zijn in een ruimte. Je werkt secuur en kunt ook goed samen werken met anderen.

Gratis informatie aanvragen

Vul hieronder jouw gegevens in, dan krijg je gratis informatie toegestuurd.

  • De ingevoerde (persoons)gegevens worden door de geselecteerde opleidingsaanbieder(s) gebruikt om de gestelde vraag te beantwoorden;
  • Indien gewenst mag de onderwijsinstelling waar ik mijn aanvraag naar stuur mijn gegevens bewaren om mij van advies te voorzien;
  • Ik ben tenminste 16 jaar oud, of heb toestemming van mijn ouders of voogd om deze informatieaanvraag te verzenden;
  • De privacy statement en algemene voorwaarden van Stichting ROC.nl zijn van toepassing.