Decoratie- en restauratieschilder

Beroepsbeeld: waar werk je en wat doe je?

Na de opleiding decoratie- en restauratieschilder kun je bijvoorbeeld werk vinden bij bedrijven die gespecialiseerd zijn in restauratiewerkzaamheden of bij schildersbedrijven.

Als decoratie- en restauratieschilder weet je precies hoe je oorspronkelijke decoraties kunt restaureren en hoe je ze in originele staat terug moet brengen. Je houdt je hoofdzakelijk bezig met het herstellen van het schilderwerk van historische werken en het geven van adveis hierover. Je gaat als volgt te werk: eerst bestudeer je (ter plaatse) wat er allemaal moet gebeuren en hoe ernstig de schade is, daarna bekijk je welke materialen, kleuren en soorten verf er gebruikt moeten worden om het schilderwerk weer in de originele staat te brengen. Hiervoor gebruik je verschillende decoratie en schildertechnieken. Denk hierbij aan het maken van houten-, metalen- en marmeren imitaties en het maken en toepassen van sjablonen.

Opleidingsinhoud

Tijdens de opleiding decoratie- en restauratieschilder werk je veel aan projecten. Dit houdt in dat je veel bezig bent met het ontwerpen en uitvoeren van bijvoorbeeld schilderingen.

De creatieve lessen worden ondersteund door de algemene vakken Nederlands, economie, esthetica, wiskunde en ondernemersvaardigheden.

Kosten

Binnen het beroepsonderwijs wordt onderscheid gemaakt tussen les- en cursusgeld. Vanaf je 18e ben je verplicht dit te betalen. Naast deze kosten krijg je te maken met schoolkosten, zoals boekenkosten, reiskosten etc. Deze bijdrage verschilt per school.

  • Voltijd BOL:
Voor het studiejaar 2019/2020 (start 1 september) is het wettelijke collegegeld vastgesteld op € 1.168,- Neem voor mogelijkheden m.b.t. studiefinanciering contact op met DUO.

  • BBL en Deeltijd BOL:
Volg je een assistent- of basisberoepsopleiding (niveau 1 en 2), dan is het cursusgeld voor 2019/2020 € 243,-. Volg je een vak-, middenkader- of specialistenopleiding (niveau 3 en 4) dan is dit € 588,-.

Verder leren

Met deze opleiding kun je doorstromen naar het hbo.

Beroepseisen: Wat wordt er van je verwacht?

Als decoratie- en restauratieschilder weet je als geen ander welke materialen en technieken je moet toepassen. Daarnaast moet je communicatief sterk zijn. Je overlegt namelijk geregeld met collega's en klanten. Ook moet je in stressvolle situaties het hoofd koel houden.

Gratis informatie aanvragen

Selecteer één of meerdere instellingen waarvan je informatie wil aanvragen.

Scholen / instellingen

Onderstaand de lijst met instellingen die deze opleiding geven.

 
School / instelling Leerweg
Amersfoort - MBO Amersfoort BOL BBL
Boxtel - SintLucas BOL BBL
Utrecht - Nimeto Utrecht BOL BBL
Zwolle - Cibap vakschool BOL BBL

Vul hieronder jouw gegevens in, dan krijg je gratis informatie toegestuurd.

  • De ingevoerde (persoons)gegevens worden door de geselecteerde opleidingsaanbieder(s) gebruikt om de gestelde vraag te beantwoorden;
  • Indien gewenst mag de onderwijsinstelling waar ik mijn aanvraag naar stuur mijn gegevens bewaren om mij van advies te voorzien;
  • Ik ben tenminste 16 jaar oud, of heb toestemming van mijn ouders of voogd om deze informatieaanvraag te verzenden;
  • De privacy statement en algemene voorwaarden van Stichting ROC.nl zijn van toepassing.