Gezel stukadoor

Beroepsbeeld: waar werk je en wat doe je?

Wanneer je het Gezel stukadoor diploma op zak hebt, kan je aan het werk gaan bij een aannemer of bij kleine, middelgrote bedrijven in de afbouwbedrijfstak. Je werkt daarbij op wisselende locatie.
Je voert als gezel stukadoor werkzaamheden uit voor opdrachtgevers binnen de woningbouw, utiliteitsbouw, renovatie en restauratie. Je werkt op wisselende locaties zoals bij particuliere woningen, ziekenhuizen, kantoorpanden enzovoort.
Als gezel stukadoor houd je je bezig met de afwerking. Je zal werken met gips en cementspecie. Deze breng je aan op zowel de binnen- als buitenwanden en op de plafonds.
Als gezel stukadoor werk je ook gewoon mee maar zal ook je collega’s aansturen. Je kan na de opleiding berekeningen maken van hoeveel materiaal je nodig hebt voor het project dat moet worden uitgevoerd.

Opleidingsinhoud

Je zal tijdens je opleiding, werken en leren. Het werken doe je vier dagen in de week bij een leerbedrijf waarbij je in loondienst bent. Je gaat daarnaast een middag of avond per week naar school. Je wordt tijdens de lessen op school geleerd hoe je bijvoorbeeld moet werken met droge en natte ondergronden. Ook krijg je les in de vakken Nederlands en rekenen.

Toelatingseisen: wat heb je nodig?

Een mbo-opleiding op niveau 3 heet een vakopleiding. De opleiding duurt 3 jaar.
De toelatingseisen voor een vakopleiding zijn:
  • minimaal vmbo kader. Heb je bijvoorbeeld een vmbo-diploma basisleerweg? Dan voldoe je niet aan de toelatingseisen voor een mbo-opleiding op dit niveau;
  • een diploma van vmbo theoretische of gemende leerweg, mavo, mavo-vbo of vmbo gemengde leerweg;
  • heb je al een mbo-opleiding op niveau 2 (basisberoepsopleiding) gedaan? Of een andere vakopleiding? Dan kan je beginnen met de studie die je wil doen.
  • heb je de havo of het vwo niet afgemaakt? Dan is een overgangsbewijs van de derde naar de vierde klas vaak ook genoeg.

Kosten

Binnen het beroepsonderwijs wordt onderscheid gemaakt tussen les- en cursusgeld. Vanaf je 18e ben je verplicht dit te betalen. Naast deze kosten krijg je te maken met schoolkosten, zoals boekenkosten, reiskosten etc. Deze bijdrage verschilt per school.

  • Voltijd MBO (BOL):
Voor het studiejaar 2023/2024 is het wettelijke collegegeld vastgesteld op € 1.357,-.
Neem voor mogelijkheden m.b.t. studiefinanciering contact op met DUO.

  • Deeltijd MBO (BBL):
Volg je een assistent- of basisberoepsopleiding niveau 1 en 2 (de assistent-, entree en basisberoepsopleiding) dan is het lesgeld voor 2023/2024 € 270,-.

Volg je een vak-, middenkader- of specialistenopleiding niveau 3 en 4 (vak-, middenkader- en specialistenopleiding) dan is het lesgeld voor 2023/2024 € 654,-.

Het wettelijk les- en cursusgeld wordt jaarlijks geïndexeerd.

Verder leren

Wil je verder studeren? Dan kan je een mbo niveau-4 middenkaderopleiding doen.

Beroepseisen: Wat wordt er van je verwacht?

Er wordt van je verwacht dat je na de opleiding van Gezel stukadoor tekeningen kunt lezen maar ook kunt berekenen hoeveel materiaal je voor een bepaald project je nodig hebt.
Je zal werkzaamheden binnen en buiten uitvoeren. Je moet in sommige gevallen ook ornamenten aanbrengen of lijstwerk. Dat zijn werkzaamheden die een gezel stukadoor moet kunnen uitvoeren.
Je moet je team waarin je werkt kunnen aansturen.

Gratis informatie aanvragen

Selecteer één of meerdere instellingen waarvan je informatie wil aanvragen.

Scholen / instellingen

Onderstaand de lijst met instellingen die deze opleiding geven.

 
School / instelling Leerweg
Assen - Drenthe College BOL BBL
Bergen op Zoom - Curio BOL BBL
Nieuwegein - ROC Midden Nederland BOL BBL
Rosmalen - Koning Willem I College BOL BBL
Schiedam - Techniek College Rotterdam BOL BBL
Veldhoven - Summa College BOL BBL
Vroomshoop - ROC van Twente BOL BBL
Zutphen - Aventus Afbouw BOL BBL

Vul hieronder jouw gegevens in, dan krijg je gratis informatie toegestuurd.

  • De ingevoerde (persoons)gegevens worden door de geselecteerde opleidingsaanbieder(s) gebruikt om de gestelde vraag te beantwoorden;
  • Indien gewenst mag de onderwijsinstelling waar ik mijn aanvraag naar stuur mijn gegevens bewaren om mij van advies te voorzien;
  • Ik ben tenminste 16 jaar oud, of heb toestemming van mijn ouders of voogd om deze informatieaanvraag te verzenden;
  • De privacy statement en algemene voorwaarden van Stichting ROC.nl zijn van toepassing.